Акутен панкреатит

Акутен панкреатит е состојба кога панкреасот станува воспален (отечен) за краток временски период. Панкреасот е мал орган, сместен зад стомакот, кој помага при варење. Повеќето луѓе со акутен панкреатит почнуваат да се чувствуваат подобро за околу една недела и немаат дополнителни проблеми. Но, некои луѓе со тежок акутен панкреатит може да продолжат да развиваат сериозни компликации.

Акутен панкреатит е состојба кога панкреасот станува воспален (отечен) за краток временски период. Панкреасот е мал орган, сместен зад стомакот, кој помага при варење. Повеќето луѓе со акутен панкреатит почнуваат да се чувствуваат подобро за околу една недела и немаат дополнителни проблеми. Но, некои луѓе со тежок акутен панкреатит може да продолжат да развиваат сериозни компликации.

Акутниот панкреатит е различен од хроничниот панкреатит, каде што панкреасот е трајно оштетен од воспаление во текот на многу години.

Симптоми на акутен панкреатит
Најчестите симптоми на акутен панкреатит вклучуваат:

одеднаш добивате силна болка во центарот на стомакот (стомакот)
чувство или болест
висока температура од 38 C или повеќе (треска)
Прочитајте повеќе за симптомите на акутен панкреатит и дијагностицирање на акутен панкреатит.

Кога да побарате медицинска помош
Веднаш посетете општ лекар ако ненадејно развиете силна болка во стомакот.

Причини за акутен панкреатит
Акутниот панкреатит најчесто е поврзан со:

жолчни камења
пиење премногу алкохол
Но, понекогаш причината не е позната.

Со намалување на количината на алкохол што пиете и менување на вашата исхрана за да се намали веројатноста за појава на камења во жолчката, можете да ги намалите вашите шанси за развој на акутен панкреатитис.

Прочитајте повеќе за причините за акутен панкреатит и за спречување на акутен панкреатит.

Како се третира
Третманот за акутен панкреатит има за цел да помогне да се контролира состојбата и да се справат со какви било симптоми.

Ова обично вклучува прием во болница. Може да ви се дадат течности директно во вена (интравенски течности), ублажување на болката, течна храна преку цевка во стомакот и кислород низ цевките во носот.

Повеќето луѓе со акутен панкреатит се подобруваат во рок од една недела и се доволно добро да ја напуштат болницата по неколку дена.

Закрепнувањето може да потрае подолго во тешки случаи, бидејќи некои луѓе може да развијат компликации.