Акутна мигрена-болка што може да трае со денови

Мигрената е главоболка која може да предизвика силна мачна болка или чувство на пулсирање, обично на едната страна од главата. Често е придружено со гадење, повраќање и екстремна чувствителност на светлина и звук. Нападите на мигрена може да траат со часови до денови, а болката може да биде толку силна што ги попречува вашите секојдневни активности. За некои луѓе, предупредувачкиот симптом познат како аура се јавува пред или со главоболката. Аурата може да вклучува визуелни нарушувања, како што се блесоци на светлина или слепи точки, или други нарушувања, како што се трнење на едната страна од лицето или во раката или ногата и тешкотии во зборувањето.

Мигрената е главоболка која може да предизвика силна мачна болка или чувство на пулсирање, обично на едната страна од главата. Често е придружено со гадење, повраќање и екстремна чувствителност на светлина и звук. Нападите на мигрена може да траат со часови до денови, а болката може да биде толку силна што ги попречува вашите секојдневни активности.

За некои луѓе, предупредувачкиот симптом познат како аура се јавува пред или со главоболката. Аурата може да вклучува визуелни нарушувања, како што се блесоци на светлина или слепи точки, или други нарушувања, како што се трнење на едната страна од лицето или во раката или ногата и тешкотии во зборувањето.

Лековите можат да помогнат да се спречат некои мигрени и да ги направат помалку болни. Вистинските лекови, во комбинација со лекови за самопомош и промени во животниот стил, може да помогнат.

Мигрената, која ги погодува децата и тинејџерите, како и возрасните, може да напредува низ четири фази: продром, аура, напад и пост-дром. Не секој што има мигрена поминува низ сите фази. Еден или два дена пред мигрената, може да забележите суптилни промени кои предупредуваат за претстојна мигрена, вклучувајќи:

Запек
Промени во расположението, од депресија до еуфорија
Желби за храна
Вкочанетост на вратот
Зголемено мокрење
Задржување на течности
Често зевање
Аура


За некои луѓе, аура може да се појави пред или за време на мигрената. Аурите се реверзибилни симптоми на нервниот систем. Тие обично се визуелни, но може да вклучуваат и други нарушувања. Секој симптом обично започнува постепено, се акумулира во текот на неколку минути и може да трае до 60 минути.

Примери за мигрена аура вклучуваат:

Визуелни феномени, како што се гледање различни форми, светли точки или блесоци на светлина
Губење на видот
Чувство на иглички и иглички во раката или ногата
Слабост или вкочанетост на лицето или на едната страна од телото
Тешкотии во зборувањето
Напад
Мигрената обично трае од 4 до 72 часа ако не се лекува. Колку често се појавуваат мигрени варира од личност до личност. Мигрените може да се појават ретко или да се појават неколку пати месечно.

За време на мигрена, може да имате:

Болка обично на едната страна од главата, но често на двете страни
Болка која мачи или пулсира
Чувствителност на светлина, звук, а понекогаш и мирис и допир
Гадење и повраќање
Пост-дром
По напад на мигрена, може да се чувствувате исцедено, збунето и измиено до еден ден. Некои луѓе велат дека се чувствуваат воодушевени. Ненадејното движење на главата може повторно накратко да предизвика болка.

Кога да одите на лекар
Мигрените често не се дијагностицираат и не се лекуваат. Ако редовно имате знаци и симптоми на мигрена, водете евиденција за вашите напади и како сте ги третирале. Потоа закажете состанок со вашиот лекар за да разговарате за вашите главоболки.

Дури и ако имате историја на главоболки, посетете го вашиот лекар ако шемата се промени или вашите главоболки одеднаш се чувствуваат поинаку.

Веднаш посетете го вашиот лекар или одете во собата за итни случаи ако имате некој од следниве знаци и симптоми, што може да укаже на посериозен медицински проблем:

Ненадејна, силна главоболка како гром
Главоболка со треска, вкочанет врат, конфузија, напади, двојно гледање, вкочанетост или слабост во кој било дел од телото, што може да биде знак за мозочен удар
Главоболка по повреда на главата
Хронична главоболка која се влошува по кашлање, напор, напор или ненадејно движење
Нова болка во главоболка по 50-та година

Иако причините за мигрена не се целосно разбрани, се чини дека генетиката и факторите на животната средина играат улога.

Може да бидат вклучени промени во мозочното стебло и неговите интеракции со тригеминалниот нерв, главна патека за болка. Така, може да дојде до нерамнотежа во хемикалиите во мозокот – вклучително и серотонин, кој помага да се регулира болката во вашиот нервен систем.

Истражувачите ја проучуваат улогата на серотонин во мигрената. Други невротрансмитери играат улога во болката од мигрена, вклучувајќи го и пептидот поврзан со генот на калцитонин (CGRP).

Предизвикувачи на мигрена
Постојат голем број на предизвикувачи на мигрена, вклучувајќи:

Хормонални промени кај жените. Флуктуациите на естрогенот, како пред или за време на менструалните периоди, бременоста и менопаузата, се чини дека предизвикуваат главоболки кај многу жени.

Хормоналните лекови, како што се оралните контрацептиви, исто така може да ја влошат мигрената. Некои жени, сепак, откриваат дека нивните мигрени се јавуваат поретко кога ги земаат овие лекови.

Пијалоци. Тие вклучуваат алкохол, особено вино и премногу кофеин, како што е кафето.
Стресот. Стресот на работа или дома може да предизвика мигрена.
Сензорни дразби. Светли или трепкачки светла може да предизвикаат мигрена, како и гласните звуци. Силните мириси – како парфем, разредувач за боја, пасивно пушење и други – предизвикуваат мигрена кај некои луѓе.
Спиењето се менува. Недостаток на сон или премногу сон може да предизвика мигрена кај некои луѓе.
Физички фактори. Интензивниот физички напор, вклучително и сексуалната активност, може да предизвика мигрена.
Временските промени. Промената на времето или барометарскиот притисок може да предизвика мигрена.
Лекови. Оралните контрацептиви и вазодилататорите, како што е нитроглицеринот, може да ја влошат мигрената.
Храна. Старите сирења и солената и преработена храна може да предизвикаат мигрена. Така може и прескокнување оброци.
Адитиви за храна. Овие в.дго користат засладувачот аспартам и конзервансот мононатриум глутамат (MSG), кои се наоѓаат во многу храна.

Фактори на ризик
Неколку фактори ве прават повеќе склони кон мигрена, вклучувајќи:

Семејна историја. Ако имате член на семејството со мигрена, тогаш имате добри шанси и да ги развиете.
Возраст. Мигрената може да започне на која било возраст, иако првата често се јавува во адолесценцијата. Мигрените имаат тенденција да го достигнат својот врв во текот на вашите 30-ти години и постепено стануваат поретки и поретки во следните децении.
Пол. Жените имаат три пати поголеми шанси од мажите да имаат мигрена.
Хормонални промени. За жените кои имаат мигрена, главоболките може да започнат непосредно пред или кратко време по почетокот на менструацијата. Тие исто така може да се променат за време на бременоста или менопаузата. Мигрените генерално се подобруваат по менопаузата.


Компликации
Пречестото земање лекови против болки може да предизвика сериозни главоболки поради прекумерна употреба на лекови. Се чини дека ризикот е најголем со комбинации на аспирин, ацетаминофен и кофеин. Може да се јават и главоболки со прекумерна употреба ако земате аспирин или ибупрофен  повеќе од 14 дена месечно или триптани, суматриптан  или ризатриптан  повеќе од девет дена на месец.

Главоболките поради прекумерна употреба на лекови се јавуваат кога лековите престануваат да ја ублажуваат болката и почнуваат да предизвикуваат главоболки. Потоа користите повеќе лекови против болки, кои го продолжуваат циклусот.