Алергијата на латекс-потенцијално опасна по живот состојба која може да предизвика оток на грлото и сериозно отежнато дишење

Алергијата на латекс е реакција на одредени протеини кои се наоѓаат во природната гума латекс, производ направен од гуменото дрво. Ако имате алергија на латекс, вашето тело погрешно го смета латексот за штетна супстанција. Алергијата на латекс може да предизвика чешање на кожата и коприва, па дури и анафилакса, потенцијално опасна по живот состојба која може да предизвика оток на грлото и сериозно отежнато дишење. Вашиот давател на здравствена заштита може да утврди дали имате алергија на латекс или дали сте изложени на ризик да развиете алергија на латекс.

Алергијата на латекс е реакција на одредени протеини кои се наоѓаат во природната гума латекс, производ направен од гуменото дрво. Ако имате алергија на латекс, вашето тело погрешно го смета латексот за штетна супстанција.

Алергијата на латекс може да предизвика чешање на кожата и коприва, па дури и анафилакса, потенцијално опасна по живот состојба која може да предизвика оток на грлото и сериозно отежнато дишење. Вашиот давател на здравствена заштита може да утврди дали имате алергија на латекс или дали сте изложени на ризик да развиете алергија на латекс.

Разбирањето на алергијата на латекс и познавањето на заедничките извори на латекс може да ви помогне да спречите алергиски реакции.

Симптоми
Ако сте алергични на латекс, веројатно ќе имате симптоми по допирање на производи од латекс гума, како што се ракавици или балони. Може да имате симптоми и ако вдишете честички од латекс кои се ослободуваат во воздухот кога некој ќе ги извади ракавиците од латекс.

Симптомите на алергија на латекс се движат од благи до тешки. Реакцијата зависи од тоа колку сте чувствителни на латекс и количината на латекс што го допирате или вдишувате. Вашата реакција може да се влоши со секое дополнително изложување на латекс.

Благи симптоми
Благите симптоми на алергија на латекс вклучуваат:

Чешање
Црвенило на кожата
Коприва или осип
Потешки симптоми
Тие вклучуваат:

Кивање
Течење на носот
Чешање, насолзени очи
Чешање на грлото
Тешкотии со дишењето
отежнато дишење
Кашлица
Симптоми опасни по живот: анафилакса

Најсериозната алергиска реакција на латекс е анафилакса, која може да биде смртоносна. Анафилактична реакција се развива веднаш по изложувањето на латекс кај високо чувствителните луѓе. Сепак, тоа ретко се случува при првиот пат кога ќе бидете изложени.

Симптомите на анафилакса вклучуваат:

Тешкотии со дишењето
Коприва или оток
Гадење и повраќање
отежнато дишење
Пад на крвниот притисок
Вртоглавица
Губење на свеста
Конфузија
Брз или слаб пулс
Кога да одите на лекар
Побарајте итна медицинска помош ако имате или мислите дека имате анафилактична реакција.

Ако имате помалку сериозни реакции по изложување на латекс, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Ако е можно, посетете го вашиот провајдер кога реагирате. Ова ќе помогне во дијагнозата.

Причини
При алергија на латекс, вашиот имунолошки систем го идентификува латексот како штетна супстанција и активира одредени антитела за да се бори против него. Следниот пат кога ќе бидете изложени на латекс, овие антитела му кажуваат на вашиот имунолошки систем да ослободи хистамин и други хемикалии во вашиот крвоток. Овој процес предизвикува низа симптоми на алергија. Колку повеќе пати сте изложени на латекс, толку посилно вашиот имунолошки систем ќе реагира. Ова се нарекува сензибилизација.

Алергијата на латекс може да се појави на следниве начини:

Директен контакт. Најчеста причина за алергија на латекс вклучува допирање на производи што содржат латекс, вклучувајќи латекс ракавици, кондоми и балони.
Вдишување. Производите од латекс, особено ракавиците, ослободуваат честички од латекс. Можете да дишете во овие честички кога ќе станат во воздухот. Количината на латекс во воздухот од ракавиците многу се разликува во зависност од марката на користената ракавица.
Можно е да имате и други кожни реакции кога користите латекс. Тие вклучуваат:

Алергиски контактен дерматитис. Оваа реакција е резултат на хемиските адитиви кои се користат за време на производството. Главниот симптом е осип на кожата со формирање на плускавци 24 до 48 часа по изложувањето, слични на отровниот бршлен.
Иритантен контактен дерматитис. Не е алергија, оваа иритација на кожата е предизвикана од носење гумени ракавици или изложеност на прав во нив. Симптомите вклучуваат суви, чешачки, иритирани области, обично на рацете.
Не сите производи од латекс се направени од природни извори. Производите што содржат синтетички материјали, како што е латексната боја, веројатно нема да предизвикаат реакција.

Фактори на ризик
Одредени луѓе се изложени на поголем ризик да развијат алергија на латекс:

Луѓе со спина бифида. Ризикот од алергија на латекс е најголем кај луѓето со спина бифида – вроден дефект што влијае на развојот на ‘рбетот. Луѓето со ова нарушување често се изложени на производи од латекс преку рана и честа здравствена заштита. Луѓето со спина бифида секогаш треба да избегнуваат производи од латекс.
Луѓе кои се подложени на повеќе операции или медицински процедури. Повтореното изложување на латекс ракавици и медицински производи го зголемува ризикот од развој на алергија на латекс.
Здравствени работници. Ако работите во здравствена заштита, имате зголемен ризик да развиете алергија на латекс.
Работници во индустријата за гума. Повтореното изложување на латекс може да ја зголеми чувствителноста.
Луѓе со лична или семејна историја на алергии. Вие сте изложени на зголемен ризик од алергија на латекс ако имате други алергии – како поленска треска или алергија на храна – или тие се вообичаени во вашето семејство.

Врска помеѓу алергија на храна и алергија на латекс
Одредени овошја ги содржат истите алергени кои се наоѓаат во латексот. Тие вклучуваат:

Авокадо
Банана
Kостен
Киви

Ако сте алергични на латекс, имате поголеми шанси да бидете алергични и на овие намирници.

Дијагноза
Дијагнозата понекогаш е предизвик. Вашиот давател на здравствена заштита ќе ја испита вашата кожа и ќе поставува прашања за вашите симптоми и медицинска историја. Кажете му на вашиот добавувач за вашите реакции на латекс и ако сте имале други симптоми на алергија. Вашиот провајдер исто така ќе поставува прашања за да отфрли други причини за вашите симптоми.

Кожниот тест може да помогне да се утврди дали вашата кожа реагира на протеинот латекс. Давателот користи мала игла за да постави мала количина латекс под површината на кожата на подлактицата или грбот. Ако сте алергични на латекс, ќе развиете подигната испакнатина. Само алерголог или друг провајдер искусен во тестирање на кожата треба да го изврши овој тест.

Тестовите на крвта, исто така, може да се направат за да се провери чувствителноста на латекс.


Кожни тестови за алергија
Третман
Иако се достапни лекови за намалување на симптомите на алергија на латекс, не постои лек. Единствениот начин да се спречи алергиска реакција на латекс е да се избегнуваат производи кои содржат латекс.

И покрај вашите најдобри напори да избегнете латекс, може да дојдете во контакт со него. Ако сте имале тешка алергиска реакција на латекс, можеби ќе треба постојано да носите епинефрин со инекции. Ако имате анафилактична реакција, ќе треба веднаш да отидете во собата за итни случаи за итна инјекција на адреналин, познат и како епинефрин.

За помалку тешки реакции, вашиот лекар може да ви препише антихистаминици или кортикостероиди. Тие може да се земаат по изложување на латекс за да се контролира вашата реакција и да се помогне во ублажување на непријатноста.

Веројатно ќе започнете со посета на вашиот доктор Сепак, може да бидете упатени кај провајдер кој е специјализиран за алергии (алерголог).