Аневризма на абдоминална аорта

Aневризма на абдоминална аорта (ААА) е оток во аортата, артеријата која носи крв од срцето до стомакот (абдоменот). Повеќето аневризми не предизвикуваат никакви проблеми, но тие можат да бидат сериозни бидејќи постои ризик да пукнат (руптура).

Аневризма на абдоминална аорта (ААА) е оток во аортата, артеријата која носи крв од срцето до стомакот (абдоменот). Повеќето аневризми не предизвикуваат никакви проблеми, но тие можат да бидат сериозни бидејќи постои ризик да пукнат (руптура).

Симптоми на аневризма на абдоминална аорта
Аневризмата на абдоминалната аорта често нема симптоми.

Обично дознавате дека го имате само за време на скрининг тест за аневризма на абдоминална аорта или за време на тестови за друга состојба.

Ако аневризмата стане поголема, понекогаш може да забележите:

болки во стомакот или грбот
пулсирачко чувство во стомакот
Неитен совет: Посетете општ лекар ако:
имате болки во стомакот или грбот кои не исчезнуваат или постојано се враќаат
чувствувате грутка во стомакот
Овие симптоми можат да бидат предизвикани од многу работи и не значат дека имате аневризма на абдоминална аорта, но најдобро е да ги проверите.

Потребна е итна акција:  
имате ненадејна, силна болка во стомакот или грбот
се борат да дишат или престанале да дишат
имаат бледа или сива кожа (на кафеава или црна кожа ова може полесно да се види на дланките на рацете или на стапалата)
изгуби свест
Овие можат да бидат знаци на пукање (руптура) на абдоминална аортна аневризма. Ова е итен случај опасен по живот кој треба да се лекува во болница што е можно поскоро.

Тестови за абдоминална аортна аневризма
Главниот тест за да откриете дали имате аневризма на абдоминална аорта е ултразвучно скенирање на вашиот стомак.

На вашиот стомак се става мал уред и на екранот ќе се прикажат слики од внатрешноста на стомакот.

Обично ќе ви биде кажано дали имате аневризма на крајот од тестот.

Исто така, ќе ви биде кажано колку е голема:

мали (од 3 см до 4,4 см или помали)
средно (4,5см до 5,4см)
голем (5,5 см или поголем)
Скрининг за аневризма на абдоминална аорта
Ултразвучен тест им се нуди на сите мажи кога ќе наполнат 65 години, бидејќи тие се најмногу изложени на ризик да добијат аневризма на абдоминална аорта.

Ова се нарекува скрининг на абдоминална аортна аневризма.

Третман за абдоминална аортна аневризма
Третманот за абдоминална аортна аневризма обично зависи од тоа колку е голема и дали имате симптоми.

Ако е мал, може да се препорачаат промени во животниот стил, како што се откажување од пушење и здраво јадење за да се спречи неговото зголемување.

Понекогаш можеби ќе ви треба:

лекови за намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол, што може да помогне да се спречи зголемувањето на аневризмата
операција за да се намали ризикот од пукање на аневризмата – ова може да се направи ако вашата ААА е голема (5,5 см или поголема), брзо станува поголема или е болна.

Операцијата има ризици и несакани ефекти за кои вашиот лекар или хирург треба да разговара со вас.

Аневризмите на абдоминалната аорта често стануваат поголеми со текот на времето. Обично ќе ви требаат редовни скенирања за да видите дали станува поголем.

Ако вашата аневризма пукне, ќе ви треба итна операција за да ја третирате.

Како да го намалите ризикот од добивање аневризма на абдоминална аорта
Правењето здрави промени во животниот стил може да помогне да се намали ризикот од добивање на абдоминална аортна аневризма или да се спречи едната да стане.

Причини за аневризма на абдоминална аорта
Аневризма на абдоминална аорта се јавува кога главната артерија која носи крв од срцето до стомакот (аортата) станува ослабена.

Не е секогаш јасно што го предизвикува, но некои луѓе имаат поголеми шанси да добијат.

Вие сте повеќе изложени на ризик ако:

се мажи и на возраст од 65 или повеќе години
пушат или се користат за пушење
имаат висок крвен притисок
имаат висок холестерол
имаат близок роднина кој имал аневризма на абдоминална аорта
имаат коронарна или периферна артериска болест (атеросклероза)
имаат хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ)
имаат состојба како Марфанов синдром
Понекогаш аневризмата на абдоминалната аорта може да биде предизвикана од инфекција, но тоа е ретко.