Апстиненцијата влијае на телото на жената, а последиците се разочарувачки

Научниците потврдуваат дека жените кои поретко водат љубов побрзо влегуваат во менопауза

Жените кои имаат сексуални односи барем еднаш неделно подоцна влегуваат во менопауза, отколку што тоа е случај со дамите кои тоа го практикуваат еднаш месечно. Научниците од Универзитетскиот колеџ во Лондон анализирале податоци од студија која се бави со здравјето на жените ширум САД.

Се работи за најразновидно и најрепрезентативно истражување кое ги опфатило заедничките искуства на иста целна група во подолг интервал. Предмет на истражување била менопаузата.

„Наодите од студијата покажуваат дека телото не стимулира овулација доколку нема редовен сексуален контакт“, вели авторката на студијата Меган Арнот.

Контроверзната идеја за намалување на плодноста заради грижата за семејство е врзана за предисторискиот период и се нарекува „хипотеза на бабите“. Се развила за да се намали репродуктивниот расчекор меѓу жените од различни генерации. Хипотезата се обидува да ја објасни потребата на жените во позрели години повеќе да бидат вклучени во домашните работи и грижата за внуците, пишува Скај њус.

Научниците тврдат дека е бесмилено да се троши енергијата на телото на овулација доколку се знае дека заради недостаток на сексуална активност нема да дојде до бременост.

„Менопаузата е неизбежна и не постојат медицински методи кои би ја одложиле или спречиле. Сепак, резултатите од студијата покажуваат дека времето на менопаузата може да се предвиди благодарение на следењето на репродуктивниот потенцијал на жените“, објаснува професорката Рут Мејс.