Апцеси можат да се развијат и во внатрешноста на органите и во просторот меѓу нив

Апцесот е болно гнојно воспаление кое е предизвикано од бактериска инфекција

Апцесот е болно гнојно воспаление кое е предизвикано од бактериска инфекција. Можат да се развијат под кожата или во внатрешноста на телото. Апцесот често се појавува како потечено и болно место исполнето со гној под површината на кожата, а може да изгледа и како отворена рана на кожата. Апцесите се често црвени и болни на допир. Чирот е еден од најчестите примери за кожен апцес.

Апцесите во внатрешноста на телото не се видливи и потешко се дијагностицираат. Можат да се развијат во внатрешноста на органите како белите дробови, мозокот или во просторот меѓу органите и да предизвикуваат болка.

Симптоми на кожен апцес

  • Мазно отечено место под кожата или отворена рана
  • Гноење на зафатениот дел од кожата, со бел, жолт или зелен гној со често непријатен мирис
  • Болка, топлина и црвенило на инфицираното место
  • Малаксалост, грозница, температура

Кожните апцеси можат да се појават на било кој дел од телото, но кожата околу анусот е едено од местата каде што најчесто се сретнуваат

Симптоми на внатрешни апцеси

  • Болка во пределот на апцесот
  • Малаксалост, грозница, температура
  • Во зависност од подрачјето каде што се наоѓа апцесот може да се појават и поспецифични симптоми како на пример ако се работи за забен апцес, се јавува горчина во устата. Апцесот на дојката предизвикува сврбеж и исцедок