Ароматерапија: Роза и мандарина смируваат

Јасминовото масло спаѓа меѓу најскапите, а има антисептични, стимулативни и афродизијачки својства....

Ароматерапијата е делотворен метод за психофизичко лекување, а се базира на примена на растителни масла. Камилицата се користи за смирување и релаксирање, санирање воспаление, алергија и болки. Нането го регулира варењето…

  • Маслото од лаванда е едно од ретките кое директно може да се нанесува на кожата. Олеснува главоболка, ја брка несоницата и го намалува крвниот притисок.
  • Камилицата се користи за смирување и опуштање, санирање воспаленија, алергија и болки, па се препорачува кај чувствителна кожа.
  • Нането го регулира варењето, ублажува мигрена и болки во мускулите, а во комбинација со лимон и еукалиптус ја поправа концентрацијата.

  • Маслото од роза смирува, поттикнува микроциркулација и придонесува за воспоставување хормонална рамнотежа, а во козметичките препарати служи за подигање на тонусот на кожата, затегање и хидрирање.
  • Јасминовото масло спаѓа меѓу најскапите масла, а има антисептични, стимулативни и афродизијачки својства.
  • Маслото од мандарина ја ублажува напнатоста и нервозата. Се користи за третирање стрии.
  • Маслото од еукалиптус штити од настинка, олеснува искашлување и дишење, а делотворно е и во случај на убоди од инсекти.