Белите дамки по ноктите не се секогаш безопасни: Може да се знак за сериозни болести!

Ноктите навистина можат многу да откријат за здравјето на поединците

Белите дамки се ситни знаци за повреди на ноктите кои со текот на времето спонтано исчезнуваат. Но ако не исчезнат може да укажуваат на брадавици и габички на ноктите, но и состојби како што се псоријаза или екцем.

Исто така, белите дамки може да се знак на саркоидоза, но и хипертиреоза. Ако половина од ноктот ви е со потемна боја, додека другата е бела тоа значи дека би требало да појдете на нефролог, затоа што тоа се смета за вообичаен знак за хронична болест на бубрезите.

Меѓутоа, ако речиси целиот нокт е со матна бела боја, можно е да имате некој облик ма леуконихија, односно Териеви нокти како што се нарекува оваа состојба. Кога ноктите се бели до поткожичката, па речиси до самиот раб каде што се темнорозови имајте предвид дека оваа состојба обично се случува кај пушачите или оние кои земаат антибиотик тетрациклин.

Жолтеникавите нокти може да се и знак на некои сериозни состојби, па ако се и слепоочниците и кожата жолтеникави тогаш тоа е јасен знак за жолтица.

Меѓутоа, ако кон коренот се благо синкави, тоа укажува и на дијабетес, па е неопходно што поскоро да се појде на ендокринолог.