Бензодиазепините го зголемуваат ризикот од суицид кај заболените со ХОББ и ПТСП

Доколку пациентите со ХОББ или со ПТСП ги земаат подолг временски период, тогаш нивниот ризик од суицид двојно се зголемува, а се зголемува и ризикот од хоспитализација поради психички проблеми.

Пациентите кои страдаат од овие две чести состојби, посттрауматско стресно пореметување (ПТСП) и пореметување на дишењето, познато како хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ), може да бидат изложени на зголемен ризик од суицид доколку земаат бензидиазепини, укажува нова студија.

Бензодиазепините се лекови кои често се препишуваат на лица кои имаат проблеми со несоница или кои страдаат од акнсиозност. Тие може да им помогнат на пациентите подобро да спијат или полесно да ги надминат стресните ситуации во животот.

Но, доколку пациентите со ХОББ или со ПТСП ги земаат подолг временски период, тогаш нивниот ризик од суицид двојно се зголемува, а се зголемува и ризикот од хоспитализација поради психички проблеми. Употребата на бензодиазепини кај пациенти со неколкукратни болести одамна претставува честа дилена за пациентите и за клиничарите, истакнуваат стручњаците.

Тие дополнуваат дека добра вест е што, долготрајната употреба на бензодиазепини не го зголемила ризикот од смрт на било која прилина или проблем со дишните патишта.