Без нив не можеме да ја “преживееме“ сезоната на настинка и грип, но многу лесно создаваат опасна зависност

За одвикнување од оваа зависност потребни се еден до два месеца, така што носот се навлажнува со физиолошки раствор или со капки морска вода.

Спрејовите за нос не се опојни како алкохолот и дрогата, но може да предизвикаат зависност, предупредуваат стручњаците.

Како тоа да се избегне

Спрејот за нос ги стеснува крвните садови во носот и во синусите што го намалува отекувањето и го “ослободува“ затнатиот нос. Но, ако редовно се користи, носот може послабо да реагира на лекувањето, поради што често се посегнува п поголеми количини, вели д-р Урсула Селерберг, портпарол на Фармацевтската комора во Германија.

Прекумерната употреба на спреј за нос може да ја оштети слузницата на носот, а опоравувањето трае и до 60 дена

Затнатоста на носот може да влоши ако се престане со користење на ваквите спрејови, што е познато како ефект на бумеранг. Но, нивната прекумерна употреба може да ја оштети слузницата и осетот на носот, постенцијално и сетилото за вкус, вели д-р Селерберг.

Тоа може да спречи така да спрејовите се користат најмногу пет до седум дена. Ако носот и натаму е затнат, се препорачува користење на физиолошки спреј за нос кој не претставува ризик од зависнот.