Биоактивни соединенија во чајот покажуваат потенцијална анти-корона активност

Инаку, антиканцерогената, противвоспалителна, антиоксидативна и антимикробна ефикасност на овие биоактивни соединенија добро е документирана во стручната литература.

Јапонски научници од Kyoto Prefectural University of Medicine и Институтот за истражувања, откриле дека одредени биоактивни соединенија кои се наоѓаат во зелениот, црниот и оолонг чајот имаат исклучителен антивирусен ефект против новиот коронавирус SARS-CoV-2, предизвикувач на болеста КОВИД-19.

Треба да се истакне дека меѓу разните екстракти на чај, екстрактот од црн чај покажал најдобра ефикасност против SARS-CoV-2.

За инактивација на SARS-CoV-2 биле заслужни епигалокатехин галат (EGCG), теасиненсин А (TSA) и теафлавин 3,3’-ди-галат (TFDG).

Инаку, антиканцерогената, противвоспалителна, антиоксидативна и антимикробна ефикасност на овие биоактивни соединенија добро е документирана во стручната литература.

Иако консумирањето на неколку шолји чај не е доволно за постигнување на ефикасна антивирусна доза на овие соединија во крвта, научниците веруваат дека оралниот внес на  EGCG, TSA и TFDG може да пружи заштита од SARS-CoV-2 во усната шуплина и во гастроинтестиналниот тракт. (извор: bioRxiv)