Биполарно растројство-симптоми и видови емоционални состојби

Биполарното растројство е состојба на ментално здравје која предизвикува симптоми како што се екстремни промени во вашето расположение, нивоата на енергија и способност за извршување на секојдневните задачи. Луѓето кои живеат со биполарно растројство доживуваат интензивни емоционални состојби познати како епизоди на расположение. Постојат различни категории на епизоди на расположение: манично, депресивно и мешано - од кои секоја предизвикува различни симптоми. Овие епизоди може да траат од неколку дена до неколку недели. Луѓето кои живеат со биполарно растројство, исто така, може да доживеат периоди на неутрално расположение, што значи дека не се случува ниту манична или депресивна епизода.

Биполарното растројство е состојба на ментално здравје која предизвикува симптоми како што се екстремни промени во вашето расположение, нивоата на енергија и способност за извршување на секојдневните задачи. Луѓето кои живеат со биполарно растројство доживуваат интензивни емоционални состојби познати како епизоди на расположение.

Постојат различни категории на епизоди на расположение: манично, депресивно и мешано – од кои секоја предизвикува различни симптоми. Овие епизоди може да траат од неколку дена до неколку недели. Луѓето кои живеат со биполарно растројство, исто така, може да доживеат периоди на неутрално расположение, што значи дека не се случува ниту манична или депресивна епизода.

Настрана од типовите на епизоди, постојат и различни типови на биполарно растројство, кои вклучуваат биполарно растројство I, биполарно  растројство II и циклотимично нарушување. Секој тип на биполарно растројство вклучува епизоди на манија или депресија. Сепак, клучните разлики се обележани со тоа колку долго траат епизодите на расположението и нивната сериозност.

Вообичаени симптоми
Ако живеете со биполарно растројство, може да доживеете интензивни промени во расположението или епизоди на расположение. Најверојатно ќе доживеете различни симптоми, во зависност од видот на епизодата што ја имате. Не се сите симптоми состојби на биполарно однесување.Некои емоционални состојби претставуваат полесни, а некои потешки ментални нарушувања.

Кои се емоционални состојби на  биполарното растројство?

Манична епизода
Маничната епизода трае најмалку една недела. Ако доживеете манична епизода, може да се чувствувате енергично, „горе“ или дури и раздразливо во повеќето или сите денови. Може да ги забележите следните промени во вашето однесување:

Имате потреба од помалку сон или се чувствувате енергично и покрај тоа што не спиете толку многу како и обично:
1.Чувство на немир
2.Имате побрз говор
3.Брзи мисли или менување идеи кога зборувате
4.Лесно ви се одвлекува вниманието
5.Преземање повеќе ризични однесувања како несовесно возење, трошење многу пари или желба за секс повеќе од вообичаено
6.Доживување заблуди или лажни верувања
7.Проблеми со правилно размислување
8.Гледање или слушање халуцинации
Имајте на ум: овие однесувања се драстично различни од вообичаените однесувања на една личност. Симптомите може да станат толку сериозни што да се мешаат во работата, социјалниот живот и секојдневните обврски. Во некои случаи на манична епизода, некои луѓе можеби ќе треба да добијат болничка нега за да останат безбедни.

Важно е да се забележи дека некои луѓе може да доживеат хипоманија, што е помалку тешка верзија на манија. Хипоманична епизода трае околу четири дена и не го попречува секојдневното функционирање до степен на потреба од хоспитализација. Сепак, тешките депресивни расположенија сè уште може да се појават по епизода на хипоманија.

Депресивна епизода
Депресивната епизода трае најмалку две недели. За време на овие епизоди, може да се чувствувате рамнодушни, „надолу“, тажни или безнадежни. Може да изгубите интерес и за вашите омилени активности или хоби. Други симптоми на депресивна епизода вклучуваат:

`1.Изолирање од другите
2.Немате енергија или чувствувате замор
3.Премногу спие
4.Јадење премногу или премалку
5.Забавен говор или движење
6.Гледање или слушање халуцинации
7.Доживуваwe мисли за самоповредување или самоубиство

Мешана епизода
Биполарното растројство различно влијае на секоја личност. Додека некои луѓе имаат наизменични епизоди на манија и депресија, други може да доживеат мешана епизода. За време на овие епизоди, може да почувствувате и манични и депресивни симптоми во исто време. На пример, може да се чувствувате тажно и безнадежно, а исто така да се чувствувате исклучително енергично.

Симптоми по тип на биполарно растројство
Постојат три типа на биполарно растројство: биполарно I, биполарно II растројство и циклотимично растројство. Иако секој тип предизвикува епизоди на манија и депресија, главната разлика помеѓу типот е колку долго обично доживувате епизоди.

Биполарно I нарушување
Ако имате биполарно I растројство, обично доживувате манични епизоди кои траат најмалку седум дена. Може да се чувствувате возбудливо или раздразливо речиси секој ден во поголемиот дел од денот. Во некои случаи, маничните симптоми се толку тешки што на лицето може да му треба медицинска нега за да се заштити.

Депресивните епизоди се исто така чести кај биполарното I растројство, кое обично следи период на манија. Овие депресивни епизоди се тешки и често траат најмалку две недели. Во некои случаи, епизодите на манија и депресија може да се преклопуваат, предизвикувајќи мешана епизода. Биполарното I растројство е најтежок тип.

Биполарно II нарушување
Луѓето со биполарно II растројство доживуваат шема на депресивни и хипоманични епизоди. Ако имате биполарно растројство II, може да откриете дека се враќате на вашето вообичаено функционирање и нивоа на енергија помеѓу епизодите.

Луѓето со биполарно II растројство не доживуваат целосни манични епизоди. Наместо тоа, тие доживуваат хипоманични епизоди кои се помалку тешки и нарушувачки во споредба со манични епизоди на биполарно растројство I. За некои, хипоманијата може дури и да се чувствува пријатно, предизвикувајќи среќа и повеќе енергија.

Сепак, депресијата доживеана во биполарно II растројство може да биде исто толку тешка како и биполарните I депресивни епизоди

Симптоми кај мажи и жени
Биполарното I пореметување подеднакво ги погодува мажите и жените. Сепак, студиите открија некои полови разлики во биполарното растројство.

Жените имаат тенденција да:

1.Имаат повеќе случаи на депресивни и мешани епизоди
2.Да имаат четири или повеќе епизоди на манија или депресија во една година
3.Да добијат дијагноза подоцна во животот
4.Почесто да добиваат дијагноза за биполарно II растројство

За споредба, мажите имаат тенденција да искусат повеќе манични епизоди отколку жените.

Кога да се обратите на доктор?!
Биполарното растројство е доживотна состојба и здравствените резултати често се лоши кога состојбата не се лекува. Ова е причината зошто препознавањето на симптомите е важен прв чекор во примањето третман. Веднаш разговарајте со вашиот доктор ако:

1.Имате симптоми на манија
2.Имате желба да се повредите себеси или другите
3.Се чувствувате безнадежно, исплашено, преоптоварено или заробено
4.Гледате или слушате работи што не постојат

Веднаш посетете доктор доколку ги чувствувате овие симптоми

Извор: