Болка во опашката (кокидинија)

„Коксидинија“ е медицински термин за болка во опашката („кокцикс“ = опашка, „динија“ = болка). Вашиот кокцикс (опашката коска) е на самото дно на 'рбетот и се состои од три до пет споени пршлени (коски).

Болката во опашката може да го направи животот непријатен во краен случај и неподнослива. Вашиот кокцикс, мала триаголна коска на дното на ‘рбетниот столб, може да добие модринки или дури и да се скрши. Домашните лекови како што се лекови и пакувања со мраз обично ги олеснуваат симптомите. Но, во некои случаи, можеби ќе ви треба третман како вкочанети инјекции или, многу ретко, операција.


Што е кокидинија (болка во опашката)?
„Коксидинија“ е медицински термин за болка во опашката („кокцикс“ = опашка, „динија“ = болка). Вашиот кокцикс (опашката коска) е на самото дно на ‘рбетот и се состои од три до пет споени пршлени (коски).

Вашата опашка има неколку важни работи. Кога ќе седнете, тоа ви помага да бидете стабилни и да ја поддржите вашата тежина. Тоа е исто така местото каде што се поврзуваат неколку тетиви, лигаменти и мускули во вашето тело. Но, кога ве боли опашката, тоа е вистинска болка во задниот дел – и може да се меша со секојдневните рутини и квалитетот на животот.

Колку е честа болката во опашката?
Болката во опашката е честа појава. Пет пати поголема е веројатноста да се појави кај жени и луѓе на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) отколку кај мажи и кај луѓе на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB). Адолесцентите и возрасните го добиваат почесто од децата.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на болка во опашката?
Симптомите на кокцидинија може да вклучуваат:

Досадна (болна) или остра (пробивачка) болка во опашката.
Болка во опашката која се влошува кога одите од седење на стоење.
Болка кога какате.
Болка за време на сексот.

Други поврзани симптоми кои може да се појават кај луѓе со болка во опашката вклучуваат:

Болка во грбот.
Ишијас.
Нарушувања на сонот.
Депресија.
Анксиозност.

Што предизвикува болка во опашката?
Постојат многу причини зошто може да развиете болка во опашката. Можните причини за болка во опашката вклучуваат:

Паѓања. Лошиот пад може да ви набие модринки, скрши (фрактура) или дислоцирање на опашката коска.
Повторувачки повреди на напрегање (RSI). Спортовите како возење велосипед и веслање бараат од вас да се навалите напред-назад. Премногу од тоа повторено движење може да ги напрегне ткивата околу вашата опашка.
Бременост или породување. Во текот на третиот триместар од бременоста, вашето тело лачи хормони кои ја омекнуваат областа помеѓу опашката и сакрумот (делот од карлицата веднаш над опашката коска). Ова му дава на вашата опашка поголема флексибилност за време на породувањето. Тоа е природен процес. Но, во некои случаи, ова може премногу да ги истегне мускулите и лигаментите околу вашата опашка, предизвикувајќи дополнителна болка. Напорот на овие меки ткива ги спречува да ја поддржат вашата опашка под правилен агол.
Носење дополнителна тежина. Дополнителна тежина врши дополнителен притисок врз вашата опашка. Ова може да ја натера вашата опашка да се потпре наназад, што резултира со болка.
Не носи доволно тежина. Помалку масти значи помалку амортизирање во задникот. Без оваа перница, вашата опашка може да се трие на вашите мускули, лигаменти и тетиви, предизвикувајќи воспаление.
Долго седење. Долготрајното седење може да изврши прекумерен притисок врз вашата опашка, особено ако седите на тврди површини.

Што предизвикува болка во опашката без повреда?
Во многу ретки случаи, болката во опашката може да биде знак за рак во близина на кокцигеумот или метастатски рак што се шири на вашите коски. Ова е многу невообичаено.

Раковите кои најверојатно ќе предизвикаат болка во опашката вклучуваат:

Чордома.
Рак на простата.
Колоректален (дебело црево) карцином.

Ако туморот предизвикува болка во опашката, дополнителни симптоми на рак може да вклучуваат:

Вкочанетост или пецкање во рацете, нозете или препоните.
Тешкотии со мочкање или какање.
Видлива маса околу областа на вашата опашка.
Дијагноза и тестови
Како давателите на здравствени услуги дијагностицираат болка во опашката?
Прво, давателот на здравствена заштита ќе ја прегледа вашата медицинска историја. Тие ќе ве прашаат за какви било повреди или трауми од минатото на вашата опашка, како што се падови или тешко породување. Следно, тие ќе ја испитаат областа за да проверат дали има фрактури, грутки или апсцеси (инфективни џебови).

Кои тестови можат да помогнат да се дијагностицира болка во опашката (коксидинија)?
За да проверите дали има фрактура, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача:

Х-зраци.
КТ (компјутерска томографија) скен.
За да провери дали има воспаление, апсцеси или тумори, вашиот лекар може да преземе:

МРИ (магнетна резонанца).
Скенирање на коските.


Менаџмент и третман
Како давателите на здравствени услуги ја третираат болката во опашката (коксидинија)?
Третманот за болка во опашката зависи од причината и сериозноста на вашата непријатност. Домашните лекови можеби се се што ви треба. Но, ако домашните лекови не функционираат, вашиот провајдер може да препорача нехируршки или хируршки третмани.


Домашни лекови за болка во опашката
Во 90% од случаите, луѓето со болка во опашката наоѓаат олеснување со домашни лекови. Еве неколку работи што можете да ги испробате:

Земете НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови) за да ја намалите болката и отокот.
Седнете на перница за крофна или гел-перница во облик на клин за да го намалите притисокот од вашата опашка.
Земете топла бања за да ги опуштите мускулите и да ја ублажите болката.
Нанесете топли или ладни пакувања на долниот дел на грбот. Нанесете околу 20 до 30 минути, неколку пати на ден.
Земете омекнувачи на столицата ако имате болка кога какате.

Нехируршки третмани за болка во опашката
Ако домашните лекови не даваат ефект или ако болката постојано се враќа, вашиот давател може да препорача нехируршки третмани, како што се:

Блокада на кокцигеален нерв (инјекција на лекови за отепување и стероиди за ублажување на болката и воспалението).
Терапија со масажа (обично дава само привремено олеснување).
Физикална терапија за истегнување на мускулите и подобрување на вашето држење.
Акупунктура.
TENS (транскутана електрична нервна стимулација).
Хируршки третмани за болка во опашката


Во исклучително ретки случаи, вашиот провајдер може да препорача:

Делумна кокцигектомија (отстранување на дел од кокцигеумот).
Тотална кокцигектомија (отстранување на целиот ваш кокцигеум).
Времето за опоравување од кокцигектомија може да потрае неколку месеци. Дури и откако хирургот ќе ја отстрани коската, нема гаранција дека вашата болка ќе исчезне. Поради оваа причина, провајдерите препорачуваат кокцигектомија само кога другите третмани не функционираат.

Дополнителни третмани
Може да имате и други симптоми покрај болката во опашката, особено со хронична кокцидинија. Ако развиете состојби како депресија или анксиозност, важно е да добиете третман и за овие проблеми. Игнорирањето на овие симптоми може да има негативно влијание врз квалитетот на вашиот живот.

Превенција
Може ли да спречам кокцидинија (болка во опашката)?
Не можете секогаш да ја спречите болката во опашката бидејќи таа често се јавува по несреќи или како симптом на основната состојба.

Можеби ќе можете да го намалите ризикот ако:

Избегнувајте да седите долго време, особено на тврди површини.
Бидете внимателни кога возите велосипед или учествувате во други активности кои можат да предизвикаат болка во опашката.
Исто така, постојат работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот од паѓање:

Чувајте ги вашите подови и патеки чисти.
Поставете ограда за вашите скали, ако е можно.
Обидете се да ги одржувате скалите добро осветлени.
Избегнувајте да гледате во телефонот додека одите.
Што можам да очекувам ако имам болка во опашката?
Болката во опашката обично поминува сама по себе за неколку дена со помош на домашни лекови и малку трпение. Може да потрае малку подолго за потешки повреди.

Но, ако имате болка во опашката која не исчезнува (хронична кокцидинија), вашиот давател на здравствена заштита може да направи испит за да утврди зошто.

Живеење со
Дали треба да бидам загрижен ако ме боли опашката?
Болката во опашката може да биде досадна, но најчесто не укажува на сериозен здравствен проблем. Сепак, треба да се јавите кај давател на здравствена заштита ако имате:

Болка во опашката која не поминува.
Дополнителна болка во друга област на вашето тело (како колковите или долниот дел на грбот).
Треска од 103 степени целзиусови (39,4 степени Целзиусови) или повисока.
Давател на здравствена заштита може да ви даде дијагноза и да ви помогне да најдете соодветен третман.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Еве неколку прашања што можеби ќе сакате да ги поставите на вашиот провајдер за време на вашиот состанок:

Што ја предизвика мојата болка во опашката?
Што мислиш, колку време ќе помине за да ми помине болката?
Кои лекови без рецепт (OTC) треба да ги земам?
Каков тип/марка на перниче за крофни препорачувате?
Дали мислите дека ми треба операција?
Што друго можам да направам за да ја намалам болката?

Болката во опашката често исчезнува за неколку дена. Но, брзо може да стане несакан гостин. Ако болката во опашката трае подолго од неколку недели или ако ги попречува секојдневните рутини, време е да закажете состанок. За да дознаете повеќе за тоа како да ја ублажите болката во опашката, разговарајте со давател на здравствена заштита.