БОЛКА, ЖАРЕЊЕ, ЧЕШАЊЕ: Што е невралгија?

Под невралгија се подразбира болка предизвикана од надразнување на нервите во некои делови од телото. Значи, воспален нерв, кој е предизвикан од притисок на коските или сврзното ткиво. Се манифестира на повеќе начини: трнење, жарење, пецкање, чешање, болка, пречувствителност, бодежи…

ВИДОВИ НА НЕВРАЛГИЈА

Воспаление на слепоочната артерија (темпорален артеритис), заболување на трокракниот нерв на главата, т.е. лицето (тригеминална невралгија, а најчесто се јавува после 50. година и најчесто кај жените), невралгија на нозете и задникот (најчесто ишијас), постхерпесна невралгија (која се јавува по една форма на херпесна инфекција, која најчесто се манифестира со чувство на жарење).

Невралгиите се јавуваат најчесто на едната страна од телото, а болките може да бидат константни или повремени – од неколку секунди, па се до неколку денови. Исто така, болката може да се појавува повремено, па на тој начин може да трае и неколку недели. Сепак, не ги занемарувајте овие видови на здравствени тегоби, бидејќи овој здравствен проблем може да премине во хроничен.

Затоа обратете се кај вашиот лекар, а ако константно ве боли глава, заб, уво, или имате осип, ако имате исклучително силни и неподносливи болки, ако болката трае подолго од една седмица, или состојбата ако се влоши, ако се сомневате дека причините за болката и тегобите во грбот, вклештени нерви, ако херпесот не е долекуван и почне одново да се шири (особено кон очите, бидејќи тоа може да доведе до слепило)…, посетете и специјалист.

Најдобро е превентивно секогаш да обрнувате внимание како седите, колкав товар кревате, бидете внимателни со нагли движења на телото. Вака ќе ги предупредите потенцијалните невралгични проблеми.