БОЛКАТА ВО ГРАДИТЕ НЕ МОРА ДА ЗНАЧИ ИНФАРКТ, но може да биде симптом на други сериозни состојби

Иако многумина ќе помислат дека силната болка во градите е симптом на инфаркт, во прашање може да бидат и други сериозни медицински состојби.

За среќа, не мора секогаш да биде во прашање толку опасна состојба, понекогаш болката во градите не мора да биде симптом на срцев удар. Д-р Кертис Римерман, кардиолог, објаснува што би можело да биде во прашање, но нагласува дека секогаш кога не сте сигурни зошто се појавува одреден симптом, веднаш посетете лекар!

КАКО ДА СЕ ЗНАЕТЕ ДЕКА БОЛКАТА ВО ГРАДИТЕ Е ОПАСНИ?

Понекогаш треба да бидете брзи и веднаш да се јавите на лекар, особено ако болката трае околу 5 минути.

Симптомите може да вклучуваат покрај болка во градите и отежнато дишење, како и болка која се шири во рацете, грбот, вилицата, вратот и горниот дел на стомакот.

СИМПТОМИ КОИ МОЖЕ ДА ОТКРИТ ДРУГИ СОСТОЈБИ

Како што споменавме, понекогаш болката во градите не е сигнал дека треба веднаш да ја посетите собата за итни случаи, еве што може да биде во прашање:

 • МОМЕНТАЛНА НЕЛАГОДНОСТ ВО ГРАДИТЕ

Седите на терпезариската маса и наеднаш се јавува силна болка, се чувствува како некој да ве прободува во градите. Но, тоа чувство трае само неколку моменти.

Седите на масата во кујната и наеднаш се јавува силна болка, чувство како некој да ве прободува во градите. Но, тоа чувство трае само неколку моменти.

Добрата вест е дека оваа краткотрајна силна болка не мора да биде симптом на срцев удар, што често значи болка која трае неколку минути. Овој вид на болка може да биде симптом на:

 • повреди или скршено ребро
 • истегнат мускул во градниот кош
 • воспаление на ‘рскавицата на ребрата
 • фибромијалгија

 • БОЛКА ПРИ ДИШЕЊЕТО

Секој пат кога ќе земете здив, се јавува болка која ги“прободува“ градите, а ако се свртите се чини дека само станува посилна. Ако ова се ваши симптоми, може да се работи за проблем со белите дробови. Ова е уште поверојатно ако болката се јавува на десната страна на градниот кош.

Можни причини се:

 • пневмонија или друга инфекција
 • воспаление на плеврата (белодробната обвивка)
 • згрутчување на крвта во белите дробови
 • напад на астма

Иако проблемите со белите дробови не се инфаркт, сепак треба да посетите лекар што е можно поскоро.

 • НЕЛАГОДНОСТ КОЈА СЕ НАМАЛУВА КОГА СТЕ АКТИВНИ

Ако се јави силна болка во градите која се намалува кога се движите, тоа може да биде гастритис или некоја друга гастроентеролошка состојба. Само во Америка околу 15 милиони луѓе секојдневно чувствуваат печење во желудникот, што доведува до непријатно чувство во градите заедно со појава на киселина во устата. Можете да побарате помош во лековите без рецепт.

КОИ ДРУГИ ПРИЧИНИ МОЖЕ ДА СТОЈАТ ЗАД БОЛКАТА ГО ГРАДИТЕ?

Болката во градите може да се поврзе со некои други „напади“, а да не се работи за срцев удар. Тоа може да биде напад на паника или анксиозност, кој ќе се открие со потење, губење здив, што може да укажува на срцев удар.

Постојат главни разлики помеѓу срцев удар и напад на паника, а тие можат да бидат:

 • Инфарктот често се случува по физичка активност, што не е поврзано и со нападите на паника.
 • Нападот на паника често носи остра болка во градите, а не чувство дека на нив седи слон, што често е симптом на срцев удар.
 • Нападот на паника често носи и болка која се шири на друго место во телото.

СИМПТОМИТЕ НА ИНФАРКТ СЕ РАЗЛИЧНИ КАЈ СЕКОЈ ЛИЦЕ

Д-р Римерман истакнува дека симптомите на срцев удар може значително да се разликуваат, а кај некои дури и нема да се појават. Некои ќе почувствуваат силна болка во градите, други можеби само во раката, а трети во вилицата или грлото… Сепак, овие симптоми нема да исчезнат веднаш, туку ќе потраат најмалку пет минути

“Без разлика каде се јавува болката, нема да можете да најдете положба која ќе ја намали силината на симптомите, ниту пак чаша вода или длабоко дишење ќе ви помогнат…“, заклучува кардиологот.