Борбата против ракот е исклучително тешка, а еве и зошто е така

Клетките на ракот е тешко да се победат, поради екстрахромозомските кружни ДНК молекули, откриле научниците од Универзитетот Калифорнија во  Сан Диего, универзитетот Стенфорд и Медицинскиот институт Хауард Хјус, кои спровеле низа истражувања.

Меѓу другото ја анализирале ДНК-секвенцата за да ја откријат молекуларната структура, да создадат тродимензионален модел на молекулата и слика на епигенетска регулатива што влијае на генската активност. Направената студија покажала дека циркулираниот ДНК тип се наоѓа во големи количини во клетките на ракот на пациентите и тоа придонесува за агресија на туморот. Покрај тоа, утврдиле и дека ваквото однесување игра клучна улога во развојот на малиген тумор и во прогресијата на карциномот.

Научниците додаваат дека екстрахромозомната ДНК не е типична за човечкото тело и е присутна во клетките на ракот во половина од случаите со овој вид на болест. Со оваа ДНК структура, лекарите потенцираат дека однесувањето на клетките на ракот многу потсетува на однесувањето на клетките на еукариотските бактерии. Значи, кога клетките на ракот се делат, се прават неколку копии на кодираните онкогени и токму затоа туморот се развива побрзо.