Бројот на заболени од карцином во светот може да се зголеми за 60 отсто

Во Светската здравствена организација сметаат дека е потребно поголемо внимание да се посвети на превенцијата на карциномот, раното откривање и лекување на ракот, како би се намалиле овие бројки.

Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО), во текот на следниве 20 години, бројот на заболени од карцином може да порасне за 60 проценти ако моменталните трендови не се променат на подобро.

Во Светската здравствена организација сметаат дека е потребно поголемо внимание да се посвети на превенцијата на карциномот, раното откривање и лекување на ракот, како би се намалиле овие бројки.

Исто така, се предупредува дека некои карциноми како ракот на бели дробови, ракот на кожа, меланомот, ракот на црниот дроб и ракот на грлото на матката, може да се спречат со елиминирање на нивните причинители, како што се пушењето, преголемата изложеност на УВ зраци, хепатитис Б, хепатитис Ц и ХПВ инфекцијата.

Поради тоа, потсетуваат од СЗО, вакцинирањето и соодветната терапијата, како и скринингот, може да помогант во превенцијата на одредени карциноми.