Бубрежна инфекција кај жените

Бубрежна инфекција е вид на инфекција на уринарниот тракт (ИУТ). Бубрежна инфекција може да започне во цевката што ја носи урината од телото (уретрата) или во мочниот меур. Инфекцијата може да патува до еден или двата бубрези. Инфекцијата на бубрезите се нарекува и пиелонефритис. Инфекцијата на бубрезите бара навремен медицински третман. Ако не се третира правилно, инфекцијата може да предизвика трајно оштетување на бубрезите. Или бактеријата може да се прошири во крвотокот и да предизвика опасна инфекција.

Бубрежна инфекција е вид на инфекција на уринарниот тракт (ИУТ). Бубрежна инфекција може да започне во цевката што ја носи урината од телото (уретрата) или во мочниот меур. Инфекцијата може да патува до еден или двата бубрези. Инфекцијата на бубрезите се нарекува и пиелонефритис. Инфекцијата на бубрезите бара навремен медицински третман. Ако не се третира правилно, инфекцијата може да предизвика трајно оштетување на бубрезите. Или бактеријата може да се прошири во крвотокот и да предизвика опасна инфекција.

Третманот на бубрежна инфекција често вклучува антибиотици, кои може да се дадат во болница.

Симптоми
Симптомите на бубрежна инфекција може да вклучуваат:

  • Треска
  • Чувство на печење или болка при мокрење
  • Мора да уринирате често
  • Силен, траен нагон за мокрење
  • Болка во грбот, страните или препоните
  • Гадење и повраќање
  • Гној или крв во урината
  • Урина што мириса лошо или е заматена
  • Болка во стомакот

Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот давател на здравствена заштита ако имате симптоми на бубрежна инфекција. Исто така, посетете го вашиот давател на услуги ако се лекувате за ИУТ, но вашите симптоми не се подобруваат.

Тешка бубрежна инфекција може да доведе до опасни компликации. Тие може да вклучуваат труење на крвта, оштетување на ткивата на телото или смрт. Веднаш побарајте медицинска помош ако имате симптоми на бубрежна инфекција и крвава урина или гадење и повраќање.

Причини
Бактериите кои влегуваат во уринарниот тракт преку уретрата може да се размножуваат и да патуваат до вашите бубрези. Ова е најчеста причина за бубрежни инфекции.

Бактериите од инфекција во друг дел од телото, исто така, може да се шират преку крвотокот до бубрезите. Во ретки случаи, вештачки зглоб или срцев залисток што се инфицира може да предизвика инфекција на бубрезите.

Ретко, бубрежна инфекција се јавува по операција на бубрезите.

Фактори на ризик
Фактори кои го зголемуваат ризикот од бубрежна инфекција вклучуваат:

 кај жените. Уретрата е пократка кај жените отколку кај мажите. Тоа им олеснува на бактериите да патуваат од надвор од телото до мочниот меур. Уретрата што е блиску до вагината и анусот, исто така, го олеснува навлегувањето на бактериите во мочниот меур.

 

Еднаш во мочниот меур, инфекцијата може да се прошири на бубрезите. Бремените жени се изложени на уште поголем ризик од инфекција на бубрезите.

Имајќи блокада на уринарниот тракт. Сè што го забавува протокот на урина или го отежнува целосното празнење на мочниот меур може да го зголеми ризикот од инфекција на бубрезите. Ова вклучува камен во бубрег, стеснет уретра или зголемена жлезда на простата.
Имајќи ослабен имунолошки систем. Медицинските состојби како што се дијабетес и ХИВ може да го ослабат имунолошкиот систем. Одредени лекови, исто така, можат да го намалат имунитетот. Тие вклучуваат лекови земени по трансплантација на органи кои помагаат да се спречи отфрлање.
Оштетување на нервите околу мочниот меур. Оштетувањето на нервот или ‘рбетниот мозок може да го блокира чувството на инфекција на мочниот меур. Тоа може да го отежне да се знае кога инфекцијата патува до бубрегот.
Користење на уринарен катетер. Уринарни катетри се цевки кои се користат за одвод на урината од мочниот меур. Катетерите понекогаш се користат по хируршка процедура или дијагностички тест. Тие се користат и кај луѓе кои се затворени во кревет.
Имате состојба која предизвикува урината да тече на погрешен начин. При везикоуретерален рефлукс, мали количини на урина течат од мочниот меур назад во цевките што ги поврзуваат мочниот меур и бубрезите. Луѓето со оваа состојба се изложени на поголем ризик од инфекции на бубрезите кога се деца и кога стануваат возрасни.


Компликации
Ако не се лекува, инфекцијата на бубрезите може да доведе до потенцијално сериозни компликации, како што се:

Лузни на бубрезите. Ова може да доведе до хронично заболување на бубрезите, висок крвен притисок и откажување на бубрезите.
Труење на крвта. Бубрезите го филтрираат отпадот од крвта и ја враќаат филтрираната крв во остатокот од телото. Бубрежна инфекција може да предизвика ширење на бактерии низ крвотокот.
Компликации на бременоста. Бубрежна инфекција која се јавува за време на бременоста може да го зголеми ризикот од раѓање на бебе со ниска родилна тежина.


Превенција
Намалете го ризикот од инфекција на бубрезите со преземање чекори за спречување на инфекции на уринарниот тракт. Особено жените може да го намалат ризикот од инфекции на уринарниот тракт доколку:

Пијте течности, особено вода. Течностите можат да помогнат да се отстранат бактериите од телото кога уринирате.
Уринирајте веднаш штом ви треба. Не го одложувајте мокрењето кога ќе почувствувате нагон.
Испразнете го мочниот меур после сексуален однос. Уринирањето што е можно поскоро после секс помага да се исчистат бактериите од уретрата. Ова го намалува ризикот од инфекција.
Избришете внимателно. Избришете се од напред кон назад по мокрењето и по движењето на дебелото црево. Ова помага да се спречи ширењето на бактериите во уретрата.
Избегнувајте користење на производи во пределот на гениталиите. Спрејовите со дезодоранси во пределот на гениталиите или туширањето може да бидат иритирачки.