Чајот може да го намали ризикот од развој на дијабетес тип 2

Иако е потребно да се спроведат повеќе истражувања за да се одреди точната доза и механизмите што стојат зад овие забалешки. ова откритие сугерира дека пиењето чај е корисно за намалување на ризикот од дијабетес тип 2, но само во високи дози (најмалку 4 чаши дневно).

Резултатите од анализата на 19 студии објавени од European Association for the Study of Diabetes покажале дека пиењето четири или повеќе шолји црн, зелен или улонг чај секој ден е поврзано со 17 проценти помал ризик од развој на дијабетес тип 2 во текот на наредните десет години.

Иако е потребно да се спроведат повеќе истражувања за да се одреди точната доза и механизмите што стојат зад овие забалешки. ова откритие сугерира дека пиењето чај е корисно за намалување на ризикот од дијабетес тип 2, но само во високи дози (најмалку 4 чаши дневно).

Според експертите, можно е одредени компоненти во чајот, како што се полифенолите, да го намалат нивото на гликоза во крвта, а за да бидат ефективни може да бидат потребни поголеми количини од овие биоактивни соединенија.