ЧЕКОРЕЊЕТО ИМ ГО ПРОДОЛЖУВА ЖИВОТОТ НА СТАРИТЕ ЛИЦА

За постарите возрасни, придобивките од пешачењето за кардиоваскуларното здравје, рамнотежата и силата на коските и мускулите се клучни. „Одeњето ги носи сите три придобивки, па затоа често се препорачува".

Познато е дека физичката активност го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести.

 

Вежбањето долго време е поврзано со придобивките за здравјето на срцето. Специфичното одење се покажало дека помага во намалувањето на крвниот притисок, го подобрува холестеролот, ги зајакнува мускулите и коските, го подобрува расположението и помага во спречување на долги периоди на седење, што можат да бидат штетни за здравјето.

За постарите возрасни, придобивките од пешачењето за кардиоваскуларното здравје, рамнотежата и силата на коските и мускулите се клучни. „Одeњето ги носи сите три придобивки, па затоа често се препорачува”.

Бројот на чекори  е најлесно да се измери, но и други корисни активности како аеробик во вода и пливање помагаат, особено за луѓето кои боледуваат од артритис. Потоа и лесни вежби со кревање тегови или телесна тежина можат многу  да помогнат во подобрувањето на јачината на мускулите и коските кај постарите лица.

„Дури и уметничките активности, како занаетчиството и сликањето се покажуваат како корисни кај постарите лица, особено ако имаат проблеми со рамнотежата”. Се препорачуваат и вежби на стол за луѓе кои можеби не можат да стојат или да одат”.

Дополнителни 500 чекори дневно го намалуваат ризикот од кардиоваскуларни болести кај постарите возрасни.

За луѓето на возраст од 70 години и постари,  одењето дополнителни 500 чекори дневно – е еднакво на  уште половина километар  одење,   и  може да има значително влијание врз здравјето на срцето, покажуваат најновите истражувања.

Овие истражувања велат дека само 500 дополнителни чекори на дневниот број чекори е поврзано со 14% помал ризик од срцеви заболувања, мозочен удар. , или срцева слабост кај луѓе на возраст над 70  години.

Истражувањето на крајот открива дека зголемувањето на чекорите од 2.000 дневно на 4.500 може да доведе до 77% помал ризик од доживување на кардиоваскуларен настан.

Важно е да се одржува физичката активност како што старееме, и сепак, дневните чекори треба да бидат остварливи.  Секои нови 500 метри одење за постарите луѓе може да значи продолжен живот со години.

 

Извор:

https://www.health.com/additional-500-steps-daily-lower-cardiovascular-disease-risk-older-adults-7153418

https://www.health.com/heart-disease-symptoms-6931040

https://med.uth.edu/internalmedicine/2022/11/17/john-p-higgins-md-mba-hons-mphil-facc-facp-faha-facsm-fasnc-fsgc/

https://profiles.dom.pitt.edu/faculty_info.aspx/Forman6491

https://www.health.com/fitness/cardio-workouts/walking-workouts