Чекори кои морате да ги превземете ако наодот на ПАП-тест ви е абнормален

Наодот на ПАП-тестот може да биде уреден, без абнормални клетки, но може да е и со воспалителни промени и абнормален.

ПАП-тестот е “брис од спонтано излупени клетки на грлото на матката и слузницата од грлото на матката кој се размачкува на стакленце и потоа се анализира под микроскопт во цитолошка лабораторија“, вели д-р Јадранка Белан Жукиќ, специјалист гинеколог.

Во случај на абнормален наод, не треба веднаш да се помислува на рак, туку треба да се превземат одредени чекори.

БЕЗ ПАНИКА

Американската академија за семејна медицина тврди дека повеќето жени со абнормален наод всушност немаат рак. Таквиот наод, имено покажува дека во грлото на матката постојат клетки кои треба да се држат на окот, а кои, доколку не се лекуваат, може да станат канцерогени.

“Причината поради која се подложуваме на ПАП-тест е токму можноста да сите сомнителни промени се забележат на време пред да станат проблем“, тврди д-р Абигали Катлер.

РАЗБИРЛИВИ РЕЗУЛТАТИ

Ваквата анализа во одредени случаи може абнормалноста да ја прикаже како ниско ризична или високо ризична, велат од американската академија, но таа во други случаи не може да понуди доволно информации како би се утврдила важноста на абнормалноста.

Во прилог на тоа оди и фактот дека најчеста причина за абнормалниот наод е ХПВ инфекција, која може да доведе до промена на клетките, и со време да ја направи канцерогена.

ХПВ пак е толки честа кај лицата кои се сексуално активно да повеќето ќе добијат инфекција барем ендаш во животот, тврди д-р Катлер.

Американската академија за семејна медицина тврди дека повеќето жени со абнормален наод всушност немаат рак.

ДОПОЛНИТЕЛНИ АНАЛИЗИ

Во случај на абнормален наод вашиот лекар може да ви препорала дополнителни испитувања кои би можеле да бидат во вид на повторен ПАП-тест, колпоскопија или биопсија.

УПАТСТВА ОД ЛЕКАР

Доколку и дополнителните испитувања покажат големи промени, лекарот ќе ви препорача некои третмани со кои ќе се ослобидте од абнормалните клетки.