ЧЕСТИ ВРТОГЛАВИЦИ: На која болест може да укажува оваа непријатна состојба

Многумина ја занемаруваат вртоглавицата, не знаејќи дека нејзиното зачестено јавување може да биде симптом дека телото е нападнато од некоја болест.

Лекарите нагласуваат дека појавата на вртоглавица често е симптом кој укажува дека страдате од стеснување на крвните садови, односно од атеросклероза. Вртоглавицата во комбинација со заматен и двоен вид, како и со отежнато движење на рацете и на нозете може да биде знак дека дошло до запушување на артериите. Вака телото реагира бидејќи е намален дотокот на крв во мозокот, а доколку не се лекува на време, атеросклерозата може да предизвика срцев удар или застој на срцето.

Покрај на стеснување на крвните садови, вртоглавицата укажува и на многу други заболувања, како што се анемија, низок крвен притисок, анксиозност, мигрена, Мениерова болест (заболување на внатрешното уво) и инфекција на увото. Доколку често чувствувате дека ви се врти во главата, задолжително побарајте лекарска помош за навреме да спречите евентуални сериозни заболувања.