Честит 8 Март и многу здравје од тимот на Panacea.mk

Почитувани припаднички на поубавиот пол, секогаш рамноправни и двигателки на планетата земја, Вашето здравје во рамките на нашата грижа за здравјето на сите, и здраво и просперитетно опшество ќе биде нашиот императив и понатака. Ви посакуваме 8 Март да биде инспиративен моментум во заложбите жените да бидат  двигателот на нови научни победи, што се гледа од Вашето максимално учество во големите битки за здравјето на човештвото. Тимот на Панацеа ви се поклонува и Ви посакува долг и здрав живот. Без Вас не би постоеле.

Почитувани припаднички на поубавиот пол, секогаш рамноправни и двигателки на планетата Земја, Вашето здравје во рамките на нашата грижа за здравјето на сите, и здраво и просперитетно опшество ќе биде нашиот императив и понатака. Ви посакуваме 8 Март да биде инспиративен моментум во заложбите жените да бидат  двигателот на нови научни победи, што се гледа од Вашето максимално учество во големите битки за здравјето на човештвото. Тимот на Панацеа ви се поклонува и Ви посакува долг и здрав живот. Без Вас не би постоеле.

Првиот ден на жената беше прославен во 1909 година во Соединетите Американски Држави, но самата идеја за овој ден дојде многу порано. Првите женски протести се одржаа во 1857 година во Њујорк. Жените вработени во текстилната индустрија излегоа на улиците и јавно демонстрираа поради лошите услови за работа и нискитеплати. Демонстрациите набрзо беа задушени од полицијата, но овие храбри жени основаа синдикат само два месеци подоцна.

Еден од најпознатите и најнезаборавните протести беше во 1908 година, кога 15.000 жени маршираа низ улиците на Њујорк барајќи подобри плати, пократко работно време и право на глас.

Интересно е дека првиот ден на жената, во 1909 година, не се одржал на 8 март, туку на 28 февруари. и денес се празнува на 8 март.

Како денес изгледа 8 март
Низ историјата овој ден губи, но и добива сила. Денес, кога жените продолжуваат да се соочуваат со бројни проблеми во општеството, дискриминација на работа и недостаток на еднаквост, овој ден е повеќе од важен.

Сепак, живееме во доба во која положбата на жената е подобра од било кога и каде. Во многу земји не се слави само 8 март, туку цел месец март. Целиот месец е посветен на жените и ги слави жените кои ја променија историјата, жените кои придонесоа за нашиот подобар живот денес. Но и сите други жени на овој свет, мајки, баби, тетки, комшики, мали, големи, тивки, гласни – различни, но еднакви.

Во денешно време, многу светски компании вработуваат сè повеќе жени, законите се менуваат во корист на жените, жените имаат право на глас, право да бидат што сакаат и да прават што сакаат, имаат право да бидат жени.

Исто така, многу компании препознаа колку е важно да се поддржат жените кои се вработени кај нив, како и другите жени во нивните земји, особено оние кои можеби не можат сами да го направат тоа или немаат можност да го добијат она што го потреба.

Во текот на месец март, фокусот е ставен на менталното и физичкото здравје на жените, па многу компании одлучуваат да им овозможат на жените бесплатни здравствени прегледи, консултации и интервенции.

Со оглед на тоа што Меѓународниот ден на жената се одржува повеќе од еден век, постојат многу факти и интересни факти за овој ден за кои веројатно не сте знаеле и не сте слушнале ништо досега. Ќе споделиме со вас некои од најинтересните.

Официјалните бои на Меѓународниот ден на жената се бела, виолетова и зелена. Овие бои беа избрани поради нивната посебна симболика. Белата боја ја симболизира чистотата, виолетовата означува достоинство и правда, а зелената ја претставува надежта.


Во Мозамбик Денот на жената се слави еден ден порано, на 7 март.
Во Јужноафриканската Република Денот на жената се слави неколку месеци подоцна отколку во остатокот од светот. 9 август беше избран за датум на комеморација на маршот против режимот во Преторија организиран од жените во 1956 година.
Во некои земји, Денот на жената се слави како национален празник, а некои од овие земји се Русија, Белорусија, Украина, Куба, Грузија, Молдавија, Виетнам, Замбија, Таџикистан, Камбоџа. Во овие земји неработен ден е и 8 март.
Во Кина и Непал овој датум е празник само за жените.
Во периодот на социјализмот, во областите на стара Југославија, жените во компаниите добиваа цвеќе за 8 март и работеа пократко тој ден.
Во Македонија, Денот на мајката се слави на ист ден со Денот на жената.
Симболот на Меѓународниот ден на жената е цветот на мимоза и е прогласен за официјален цвет на 8 март 1940 година.
Најпопуларните подароци во повеќето западни земји за овој ден се цвеќиња и чоколади.

Се надеваме дека уживавте во овие интересни факти, но запомнете дека овој ден не е ден на цвеќе и чоколади и дека претставува многу повеќе. Слободно подарете им внимание и подароци на жените во вашиот живот во текот на целата година, не мора да чекате еден ден во годината.