Често ви трпнат рацете: Еве на што да внимавате!

Стручњаците истакнуваат дека ако често ви се случува ова ризикувате две сериозни состојби

Рацете во себе ги содржат најчувствителните рецептори за допир кои преку нервите се поврзани со мозокот. Меѓутоа, доколку некои од тие нерви е оштетен или притиснат мозокот не може да одговори на сигналите кои рецепторите ги испраќаат и рацете почнуваат да трпнат.

Стручњаците истакнуваат дека ако ова ви се случува често ризикувате две опасни состојби –проблем со штитната жлезда и мозочен удар. Хипотиреоза или недостаток на хормонот на штитната жлезда може да доведе до оштетување на нервниот систем, а како сигнал за тоа често се јавува трпнење на рацете. Ако покрај овој симптом забележите дека сте почнале да добивате и на тежина, ви паѓа косата или постојано ви е ладно, што поскоро појдете на лекар.

Лекарите истакнуваат дека оваа појава и чувството на печење во рацете може да биде и сигнал за мозочен удар. Други симптоми се искривена уста, отежнат говор или неможност за јасно расудување, вртоглавица и замаглен вид. Ако ги имате овие симптоми, веднаш на лекар!