ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК- СЕ ШТО СТЕ САКАЛЕ ДА ДОЗНАЕТЕ?!

Мозокот е сложен орган кој ги контролира мислите, меморијата, емоциите, допирот, моторичките вештини, видот, дишењето, температурата, гладот и секој процес што го регулира нашето тело. Заедно, мозокот и 'рбетниот мозок што се протега од него го сочинуваат централниот нервен систем или ЦНС. Со тежина од околу 3 килограми кај просечен возрасен, мозокот е околу 60% масти. Останатите 40% се комбинација од вода, протеини, јаглени хидрати и соли. Самиот мозок не е мускул. Содржи крвни садови и нерви, вклучувајќи неврони и глијални клетки.

Мозокот е сложен орган кој ги контролира мислите, меморијата, емоциите, допирот, моторичките вештини, видот, дишењето, температурата, гладот и секој процес што го регулира нашето тело. Заедно, мозокот и ‘рбетниот мозок што се протега од него го сочинуваат централниот нервен систем или ЦНС.

Со тежина од околу 3 килограми кај просечен возрасен, мозокот е околу 60% масти. Останатите 40% се комбинација од вода, протеини, јаглени хидрати и соли. Самиот мозок не е мускул. Содржи крвни садови и нерви, вклучувајќи неврони и глијални клетки.

Што е сивата и белата материја?
Сивата и белата материја се два различни региони на централниот нервен систем. Во мозокот, сивата материја се однесува на потемниот, надворешен дел, додека белата маса го опишува полесниот, внатрешен дел одоздола. Во ‘рбетниот мозок, овој редослед е обратен: белата материја е однадвор, а сивата материја се наоѓа внатре.

Сивата материја е првенствено составена од невронски соми (округли централни клеточни тела), а белата материја е претежно направена од аксони (долгите стебла што ги поврзуваат невроните) обвиткани во миелин (заштитна обвивка). Различниот состав на невронските делови е причината зошто тие се појавуваат како посебни нијанси на одредени скенови.
Секој регион има различна улога. Сивата материја е примарно одговорна за обработка и толкување на информациите, додека белата маса ги пренесува тие информации до други делови на нервниот систем.

Како функционира мозокот?
Мозокот испраќа и прима хемиски и електрични сигнали низ телото. Различни сигнали контролираат различни процеси, а вашиот мозок го толкува секој. Некои ве прават да се чувствувате уморни, на пример, додека други прават да чувствувате болка.

Некои пораки се чуваат во мозокот, додека други се пренесуваат преку ‘рбетот и преку огромната мрежа на нерви на телото до далечните екстремитети. За да го направите ова, централниот нервен систем се потпира на милијарди неврони (нервни клетки).

Главните делови на мозокот и нивните функции
На високо ниво, мозокот може да се подели на големиот мозок, мозочното стебло и малиот мозок.

Церебрам
Големиот мозок (предниот дел на мозокот) се состои од сива материја (церебрален кортекс) и бела материја во неговиот центар. Најголемиот дел од мозокот, големиот мозок го иницира и координира движењето и ја регулира температурата. Другите области на големиот мозок овозможуваат говор, расудување, размислување и расудување, решавање проблеми, емоции и учење. Други функции се однесуваат на видот, слухот, допирот и другите сетила.

Церебралниот кортекс
Кортекс е латински за „кора“ и ја опишува надворешната сива материја на големиот мозок. Кората има голема површина поради неговите набори и опфаќа околу половина од тежината на мозокот.

Церебралниот кортекс е поделен на две половини или хемисфери. Таа е покриена со гребени (гири) и набори (сулци). Двете половини се спојуваат на голема, длабока бразда (меѓухемисферна пукнатина, AKA медијална надолжна пукнатина) која се протега од предниот дел на главата до задниот дел. Десната хемисфера ја контролира левата страна на телото, а левата половина ја контролира десната страна на телото. Двете половини комуницираат една со друга преку голема, C-облик структура на бела материја и нервни патишта наречени корпус калозум. Корпус калозум е во центарот на големиот мозок.

Мозочното стебло
Мозочното стебло (средината на мозокот) го поврзува големиот мозок со ‘рбетниот мозок. Мозочното стебло го вклучува средниот мозок, понсот и медулата.

Среден мозок. Средниот мозок (или мезенцефалон) е многу сложена структура со низа различни невронски кластери (јадра и коликули), нервни патишта и други структури. Овие карактеристики олеснуваат различни функции, од слух и движење до пресметување на одговорите и промени во околината. Средниот мозок исто така содржи супстанција нигра, област погодена од Паркинсонова болест која е богата со допамински неврони и дел од базалните ганглии, кои овозможуваат движење и координација.
Понс. Понсот е потеклото на четири од 12 кранијални нерви, кои овозможуваат низа активности како што се производство на солзи, џвакање, трепкање, фокусирање на видот, рамнотежа, слух и израз на лицето. Именуван по латинскиот збор за „мост“, понс е врската помеѓу средниот мозок и медулата.
Медула. На дното на мозочното стебло, медулата е местото каде што мозокот се среќава со ‘рбетниот мозок. Медулата е суштинска за опстанок. Функциите на медулата регулираат многу телесни активности, вклучувајќи го срцевиот ритам, дишењето, протокот на крв и нивото на кислород и јаглерод диоксид. Медулата произведува рефлексивни активности како што се кивање, повраќање, кашлање и голтање.
‘Рбетниот мозок се протега од дното на медулата и преку голем отвор на дното на черепот. Поддржан од пршлените, ‘рбетниот мозок носи пораки до и од мозокот и остатокот од телото.

Церебелум
Церебелумот („малиот мозок“) е дел од мозокот со големина на тупаница лоциран на задниот дел од главата, под темпоралниот и окципиталниот лобус и над мозочноТО стебло. Како и церебралниот кортекс, има две хемисфери. Надворешниот дел содржи неврони, а внатрешната област комуницира со церебралниот кортекс. Неговата функција е да ги координира доброволните движења на мускулите и да одржува држење, рамнотежа и рамнотежа. Новите студии ги истражуваат улогите на малиот мозок во мислите, емоциите и социјалното однесување, како и неговата можна вклученост во зависност, аутизам и шизофренија.

Обвивки на мозокот: менинги
Три слоја на заштитна обвивка наречени менинги го опкружуваат мозокот и ‘рбетниот мозок.

Најнадворешниот слој, дура матер, е густ и цврст. Вклучува два слоја: периосталниот слој на дура матер ја обложува внатрешната купола на черепот (краниумот), а менингеалниот слој е под него. Просторите помеѓу слоевите овозможуваат минување на вените и артериите кои го снабдуваат протокот на крв во мозокот.
Арахноидната материја е тенок, мрежест слој на сврзно ткиво што не содржи нерви или крвни садови. Под арахноидната материја се наоѓа цереброспиналната течност или цереброспиналната течност. Оваа течност го ублажува целиот централен нервен систем (мозокот и ‘рбетниот мозок) и постојано циркулира околу овие структури за да ги отстрани нечистотиите.
Пиа матер е тенка мембрана која ја прегрнува површината на мозокот и ги следи неговите контури. Пиа матер е богата со вени и артерии.

 

Лобуси на мозокот и она што тие го контролираат
Секоја мозочна хемисфера (делови на големиот мозок) има четири делови, наречени лобуси: фронтален, париетален, темпорален и окципитален. Секој лобус контролира одредени функции.


Фронтален лобус. Најголемиот лобус на мозокот, кој се наоѓа во предниот дел на главата, фронталниот лобус е вклучен во карактеристиките на личноста, донесувањето одлуки и движењето. Препознавањето на мирис обично вклучува делови од фронталниот лобус. Фронталниот лобус ја содржи областа на Брока, која е поврзана со способноста за говор.
Париеталниот лобус. Средниот дел на мозокот, париеталниот лобус му помага на лицето да ги идентификува предметите и да ги разбере просторните односи (каде што телото се споредува со предметите околу личноста). Париеталниот лобус е вклучен и во толкувањето на болката и допирот во телото. Во париеталниот лобус се наоѓа областа на Верник, која му помага на мозокот да го разбере говорниот јазик.
Тилен лобус. Тилниот лобус е задниот дел од мозокот кој е вклучен во видот.
Темпорален лобус. Страните на мозокот, темпоралните лобуси се вклучени во краткотрајната меморија, говорот, музичкиот ритам и одреден степен на препознавање мирис.

Подлабоки структури во мозокот
Хипофизата
Понекогаш наречена „главна жлезда“, хипофизата е структура со големина на грашок која се наоѓа длабоко во мозокот зад мостот на носот. Хипофизата управува со функцијата на другите жлезди во телото, регулирајќи го протокот на хормони од тироидната жлезда, надбубрежните жлезди, јајниците и тестисите. Тој прима хемиски сигнали од хипоталамусот преку неговото стебленце и снабдувањето со крв.

Хипоталамусот
Хипоталамусот се наоѓа над хипофизата и му испраќа хемиски пораки кои ја контролираат неговата функција. Ја регулира температурата на телото, ги синхронизира шемите на спиење, го контролира гладот и жедта и исто така игра улога во некои аспекти на меморијата и емоциите.

Амигдала
Мали структури во облик на бадем, амигдалата се наоѓа под секоја половина (хемисфера) на мозокот. Вклучени во лимбичкиот систем, амигдалите ги регулираат емоциите и меморијата и се поврзани со системот за наградување на мозокот, стресот и одговорот „бори се или бегај“ кога некој ќе забележи закана.

Хипокампус
Закривен орган во облик на морски коњ на долната страна на секој темпорален лобус, хипокампусот е дел од поголема структура наречена хипокампална формација. Поддржува меморија, учење, навигација и перцепција на просторот. Добива информации од церебралниот кортекс и може да игра улога во Алцхајмеровата болест.

 
Пинеалната жлезда се наоѓа длабоко во мозокот и е прикачена со дршка на врвот на третата комора. Пинеалната жлезда реагира на светлина и темнина и лачи мелатонин, кој го регулира деноноќниот ритам и циклусот сон-будење.

Комори и цереброспинална течност
Длабоко во мозокот има четири отворени области со премини меѓу нив. Тие, исто така, се отвораат во централниот ‘рбетниот канал и областа под арахноидалниот слој на менингите.

Коморите произведуваат цереброспинална течност или цереброспинална течност, водена течност што циркулира во и околу коморите и ‘рбетниот мозок и помеѓу менингите. CSF ги опкружува и амортизира ‘рбетниот мозок и мозокот, ги мие отпадот и нечистотиите и доставува хранливи материи.

Снабдување со крв до мозокот
Две групи на крвни садови го снабдуваат мозокот со крв и кислород: вертебралните артерии и каротидните артерии.

Надворешните каротидни артерии се протегаат на страните на вратот и се местото каде што можете да го почувствувате пулсот кога ќе ја допрете областа со врвовите на прстите. Внатрешните каротидни артерии се разгрануваат во черепот и циркулираат крв до предниот дел на мозокот.

‘Рбетните артерии ја следат ‘рбетната колона во черепот, каде што се спојуваат на мозочното стебло и ја формираат базиларната артерија, која го снабдува со крв задните делови на мозокот.

Кругот на Вилис, јамка од крвни садови во близина на дното на мозокот што ги поврзува главните артерии, циркулира крв од предниот дел на мозокот кон задниот дел и им помага на артериските системи да комуницираат еден со друг.

Кранијални нерви
Внатре во краниумот (куполата на черепот), има 12 нерви, наречени кранијални нерви:

Кранијален нерв 1: Првиот е миризливиот нерв, кој овозможува вашето чувство за мирис.
Кранијален нерв 2: оптичкиот нерв управува со видот.
Кранијален нерв 3: Окуломоторниот нерв го контролира одговорот на зеницата и другите движења на окото и се разгранува од областа во мозочното стебло каде што средниот мозок се сретнува со понсот.
Кранијален нерв 4: Трохлеарниот нерв ги контролира мускулите во окото. Излегува од задниот дел на средниот мозок дел од мозочното стебло.
Кранијален нерв 5: Тригеминалниот нерв е најголемиот и најкомплексниот од кранијалните нерви, со сензорна и моторна функција. Потекнува од понсот и пренесува сензација од скалпот, забите, вилицата, синусите, делови од устата и лицето до мозокот, овозможува функција на мускулите за џвакање и многу повеќе.
Кранијален нерв 6: киднапираниот нерв инервира некои од мускулите во окото.
Кранијален нерв 7: фацијалниот нерв поддржува движење на лицето, вкус, жлезда и други функции.
Кранијален нерв 8: Вестибулокохлеарниот нерв го олеснува балансот и слухот.
Кранијален нерв 9: Глософарингеалниот нерв овозможува вкус, движење на увото и грлото и има многу повеќе функции.
Кранијален нерв 10: Вагусниот нерв овозможува чувство околу увото и дигестивниот систем и ја контролира моторната активност во срцето, грлото и дигестивниот систем.
Кранијален нерв 11: Дополнителниот нерв ги инервира специфичните мускули на главата, вратот и рамото.
Кранијален нерв 12: Хипоглосалниот нерв ја снабдува моторната активност на јазикот.
Првите два нерва потекнуваат од големиот мозок, а останатите 10 кранијални нерви излегуваат од мозочното стебло, кое има три дела: среден мозок, понс и медула.