Чувајте ги рацете ако работата ви е на компјутер – еве што сè може да ви се случи

Отоците на зглобовите и прстите често ги сметаме за безначајни

Без разлика дали ни потекол прст или зглоб на раката ние тоа секогаш го припишуваме на некоја повреда или преоптоварување, но овие појави можат да бидат и знак за здравствен проблем.

Кога станува збор за отечени зглобови на рацете – во прашање е ганглион. Хигромот или ганглионот може да се јави на различни места на дланката. Во прашање е бенигна циста исполнета со течност. Цистите можат да бидат со различна големина, а можат да останат исти со години. Добра вест е дека цистата е бенигна и дека нема никакви шанси да се развие во тумор.

Склоноста може да биде наследна, а може да биде и последица на повреда или истегнување на мускул. Ризична категорија се личностите кои имаат проблеми со зглобовите, а многу посклони се жените. Цистата може да се појави и заради работа на компјутер (чукање на тастатура), па на ризик се изложени сите оние кои работат и ги користат овие уреди.