Чувајте куче за подобро здравје!

Едно поново истражување открило дека сопствениците на кучиња се поактивни од луѓето кои немаат миленик

Некои поранешни истражувања укажале на потенцијалната предност на сопствениците на кучиња кога е во прашање здравјето. Имено, кучето како домашен миленик позитивно влијае на крвниот притисок (го намалува), го намалува нивото на стрес, како кај возрасните така и кај децата, и го намалува ризикот од астма кај најмладите.

Друго, пак, поново истражување открило дека сопствениците на кучиња се покажало и дека се поактивни од луѓето кои немаат миленик. Така е затоа што научниците утврдиле оти сопствениците на кучиња дневно прават по дури 2 760 чекори повеќе, што всушност би одговарало на секојдневна дополнителна физичка активност во траење од 23 минути.

Доколку немате куче, можеби е крајно време да почнете да размислувате за еден ваков миленик. Обврските околу него не се мали, но и придобивките не се за потценување.