Чувствувате ли болка при трчање, повнимавајте на следново

Иако, воспалението на мускулите за некој со седечки начин на живот кој само што почнал со тренинзи, е нормално, постојаните болки по целото тело сигурно не се добар знак.

Да се стане личност на која трчањето е дел од неделна рутина, не е лесна задача. И додека некои изгледаат како да се родиле со кондиција и одлична форма за трчање, повеќето се мачат за да дојдат до саканат кондиција и степен кога трчањето не им претставува мака.

Иако, воспалението на мускулите за некој со седечки начин на живот кој само што почнал со тренинзи, е нормално, постојаните болки по целото тело сигурно не се добар знак.

Ова се некои од најчестите причини зошто чувствувате болки при трчањето:

Трчате пребрзо

Од почеток ќе ви биде многу тешко да одредите идеално темпо на трчање, кој главно е прбрз. Ако трчате со друштво (пријател, партнер), знак дека темпото ви е добро ќе ви покаже можноста нормално да разговарате со нив и до 20 секунди. Ако одржувањето на идеално темпо во трчањето ви претставува проблем, совет е да трчањето на отворено го замените со трчање на лента во теретана, каде ќе ви биде  многу полесно.

Трчате пречесто

Одлично е ако сте мотивирани за трчање, но немојте да го искористувате сопственото тело. Стручњаците советуваат да трчате најмногу три пати во неделата, за да можат мускулите да ви се одморат.

Носите погрешен спортски градник и патики

При трчањето, потребен ви е градник со што подобра поддршка, независно од големината на градите, за да избегнете болки во градите и во грбот. Исто е и со патиките, оти погрешен избор може да предизвика болки во целото тело.