Д-Димери тестови-што всушност откриваат?

Tестот за Д-димери е едноставен тест на крвта кој може да му помогне на вашиот давател на здравствена заштита да утврди дали можеби имате состојба на згрутчување на крвта. Ако имате високо ниво на Д-димери во крвта, вашиот давател на услуги може да ви даде дополнителни тестови на крвта и/или процедури за снимање за да се утврди дијагнозата.

Тестот за Д-димери е едноставен тест на крвта кој може да му помогне на вашиот давател на здравствена заштита да утврди дали можеби имате состојба на згрутчување на крвта. Ако имате високо ниво на Д-димери во крвта, вашиот давател на услуги може да ви даде дополнителни тестови на крвта и/или процедури за снимање за да се утврди дијагнозата.

Преглед
Примерок од крв за тестирање на Д-Димер
Тестот со Д-димер ги мери протеинските фрагменти кои се ослободуваат кога згрутчувањето на крвта се раствора.
Што е тест со Д-димер?
Тестот Д-димер е тест на крвта кој го мери Д-димерот, кој е протеински фрагмент што вашето тело го создава кога згрутчувањето на крвта се раствора во вашето тело. Д-димерот вообичаено е незабележлив или може да се открие само на многу ниско ниво, освен ако вашето тело не формира и разградува значителни крвни згрутчувања.

Позитивен или покачен резултат од тестот Д-димер може да укаже дека имате состојба на згрутчување на крвта, но не гарантира дека ја имате. Тестот со Д-димер не може да открие каков тип на состојба на згрутчување имате или каде се наоѓа згрутчувањето во вашето тело.

Тестот со Д-димер ги мери протеинските фрагменти кои се ослободуваат кога згрутчувањето на крвта се раствора.

Како функционира згрутчувањето на крвта?
Згрутчувањето на крвта, кога функционира за наменетата или нормалната намена, е важен и суштински процес кој ве спречува да изгубите премногу крв кога ќе се повредите. Кога крвниот сад или ткивото во вашето тело е повредено и крвари, вашето тело започнува процес наречен хемостаза за да создаде згрутчување на крвта за да ја ограничи загубата на крв и на крајот да го запре крварењето.

За време на процесот на хемостаза, вашето тело прави нишки од протеин наречен фибрин, кои се плетат заедно за да формираат фибринска мрежа. Мрежата, покрај типот на клетка наречена тромбоцити, помага да се зацврсти згрутчувањето на крвта на своето место додека не зарасне повредата. Овие згрутчувања на крвта може да се појават како красти на вашата кожа или модринки под вашата кожа.

Штом вашата повреда ќе зарасне и на вашето тело повеќе нема потреба од згрутчување на крвта, вашето тело создава ензим наречен плазмин за да го разложи згрутчувањето на мали фрагменти за да го отстрани. Фрагментите се познати како производи за деградација на фибрин, или производи за поделба на фибрин. Д-димерот е еден од оние производи за деградација на фибрин.

Ако имате состојба на згрутчување на крвта, згрутчувањето на крвта може да се формира кога немате повреда и/или тие не се распаѓаат кога треба. Со други зборови, процесот на згрутчување на крвта во вашето тело не функционира како што треба. Состојбите на згрутчување на крвта може да бидат сериозни и опасни по живот.

Високото ниво на Д-димер во крвта може да биде знак за нарушување на згрутчувањето на крвта, бидејќи нивото на Д-димер може значително да се зголеми кога има значително формирање и распаѓање на згрутчување на крвта во вашето тело.

За што се користи тестот за Д-димери?
Здравствените услуги најчесто користат Д-димер тестови за да помогнат да се утврди дали некој има состојба на згрутчување на крвта, кои вклучуваат:

Длабока венска тромбоза (ДВТ или венска тромбоза): Длабоката венска тромбоза е згрутчување на крвта што се развива во вената длабоко во вашето тело. Згрутчувањето може делумно или целосно да го блокира протокот на крв низ вената. Повеќето DVT се случуваат во долниот дел на ногата, бутот или карлицата, но тие исто така може да се појават и во други делови од вашето тело вклучувајќи ја вашата рака, мозок, цревата, црниот дроб или бубрезите.
Белодробна емболија (ПЕ): Белодробна емболија е згрутчување на крвта во белите дробови што се случува кога згрутчување на друг дел од вашето тело (често ногата или раката) тече низ вашиот крвоток и се заглавува во крвните садови на белите дробови.
Дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИЦ): ДИК предизвикува формирање на премногу згрутчување на крвта во вашето тело, што може да предизвика оштетување на органите и други сериозни компликации. Покрај користењето на тестот Д-димер за да помогне во дијагностицирањето на ДИК, давателите на здравствени услуги го користат тестот за да помогнат во следењето на ефективноста на третманот со ДИЦ.
Мозочен удар: Мозочен удар или „напад на мозокот“ се случува кога крвниот сад во вашиот мозок ќе се блокира или ќе пукне.


Зошто ни е потребен тест за Д-димери?
Вашиот давател на здравствена заштита може да ве натера да подлежите на тест на Д-димер доколку имате симптоми на состојба на згрутчување на крвта, кои вклучуваат:

Длабока венска тромбоза (ДВТ).
Белодробна емболија (ПЕ).
Дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИК).
Мозочен удар.
Давателите обично вршат тестови на Д-димер во собата за итни случаи или други болнички услови.

Длабока венска тромбоза (ДВТ)
DVT обично се формира во една од вашите нозе или раце. Не секој со ДВТ ќе има симптоми, но симптомите може да вклучуваат:

Оток на ногата или раката, што понекогаш се случува ненадејно.
Болка или осетливост во ногата, што може да се случи само при стоење или одење.
Топлина во пределот на ногата или раката што е отечена или боли.
Кожа која е црвена или обезбојувана.
Имате вени во близина на површината на вашата кожа кои се поголеми од нормалното.
Ако искусувате знаци и симптоми на ДВТ и моментално не сте во здравствена заштита, јавете се кај вашиот давател на здравствена заштита што е можно поскоро.

Белодробна емболија (ПЕ)
Симптомите на белодробна емболија вклучуваат:

Ненадејно отежнато дишење (диспнеа) или брзо дишење.
Остра болка во градите која често се јавува кога кашлате или се движите.
Болка во грбот.
Кашлање (понекогаш со крвава плукање или флегма).
Потење повеќе од обично.
Брзо отчукување на срцето (тахикардија).
Чувство на вртоглавица или несвестица.
Ако имате симптоми на белодробна емболија, јавете се на 911 или одете до најблиската соба за итни случаи што е можно поскоро.

Дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИК)
Симптомите на DIC вклучуваат:

Крварење на непцата.
Гадење и/или повраќање.
Тешка болка во мускулите и абдоминална болка.
Напади.
Мокрење помалку од вообичаено.
Ако веќе сте биле дијагностицирани со DIC, вашиот давател на здравствена заштита можеби ќе ве натера редовно да се подложувате на тестови на Д-димер за да бидете сигурни дека вашиот третман работи добро.

Мозочен удар
Симптомите на мозочен удар вклучуваат:

Ненадејна вкочанетост или слабост во лицето, раката или ногата, особено на едната страна од телото.
Ненадејна конфузија, проблеми со зборувањето или тешкотии да се разбере што некој зборува.
Ненадејни тешкотии со гледањето во едното или двете очи.
Ненадејни проблеми со одење.
Ненадејна вртоглавица, губење на рамнотежа или недостаток на координација.
Ненадејна силна главоболка без позната причина.
Ако вие или некој друг ги искусувате овие знаци и симптоми на мозочен удар, јавете се на 911 или одете до најблиската болница што е можно поскоро.

Кој прави тест со Д-димери?
Давателот на здравствена заштита познат како флеботомист обично врши земање крв, вклучувајќи ги и оние за тест на Д-димер, но секој давател на здравствена заштита обучен за вадење крв може да ја изврши оваа задача. Потоа, вашиот добавувач ги испраќа примероците во лабораторија каде медицински лабораториски научник ги подготвува примероците и ги врши тестовите на машини познати како анализатори.

Резултати и следење
Што значи од тестот Д-димери?
Извештаите од тестот на крвта, постојано и извештаите од тестот за Д-димери, обично ги следат следните информации:

Името на тестот на крвта или она што е измерено во вашата крв.
Бројот или мерењето на информации од вашиот тест на крвта.
Нормалниот тој опсег на мерење за тест.
Информации кои покажуваат дали вашиот резултат е нормален или ненормален, висок или низок или негативен.
Кој е нормален резултат од тестот Д-димер?
Постојат неколку различни методи за тестирање на достапни на Д-димер во крвта, така што не постои универзален „нормален“ опсег. Резултатите од вашите лаборатории ќе дадат информации што ќе покажат дали на вашиот Д-димер е резултат, ниско или високо или позитивно или негативно.

Ако од вашата лабораторија не знаете дека имате ниски, штетни или нормални нивоа на Д-димер во крв, тоа значи дека немате проблеми на коагулацијата.

Ако ви е проценета на дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИЦ) и сте подложени на третман, добро или ниско ниво на Д-димер во крвта значи дека вашиот третман работи.

Што значи резултат од тестот со висок Д-димери?
Ако вашите резултати покажуваат дека имате од нормално ниво на Д-димер во крвта, тоа може да значи дека имате состојба на зачувување на крвта. Тестот Д-димер не може да го одреди типот на состојбата на згрутчување на она што може да го има или каде се наоѓа чувањето на телото во телото.

Ви е проценета на дисеминската интраваскуларна коагулација (ДИЦ) и сте подложени на третман, високото ниво на Д-димери  што може да значи дека вашиот третман не е добар.

Можно е да имаш високо ниво на Д-димери без да имаш состојба на згрутчување на крвта. Други состојби и ситуации кои можат да предизвикаат нормален степен на Д-димери:

Бременост.
Срцева болест.
Неодамнешна операција.
Траума.
Инфекција.
Нивоата на Д-димер, исто така, има и има да се зголеми кај постарите луѓе, а може да се појават лажно-позитивни резултати ако имате ревматоиден тритис.

Најдобрите резултати покажаа абнормални нивоа на Д-димер, вашиот давател на здравствена заштита веројатно ќе ве натера да го подлежите на пропустливите тестови.

Кога треба да ги знам од мојот Д-димер тест?
Во повеќето случаи, давателите на здравствени услуги на тестовите на Д-димер во итни ситуации се случуваат да се згрутчуваат на крвта може да биде опасно по живот. Ако ова се однесува на вас, провајдер веројатно ќе ги добиеме во неколку часа.

Ако сте направиле Д-димер тест за да ја следите ефективноста на вашиот план за третман за состојба на згрутчување на крвта, веројатно ќе добие рок од еден до два дена.

Кои се следните чекори?
Одговори од вашиот Д-димер тестови беа абнормални, вашиот давател на здравствена заштита може да ве натера да подлежи на еден или повеќе тестови за снимање за да откриете дали имате состојба на згрутчување на телото и каде што може да се зачува ако има тело. Тестовите за слика вклучуваат:

Допразвук: Овој тест за слика користи звучни бранови за создавање слики од вашите вени.
Компјутеризирана томографија (КТ) ангиографија: За овој тест за сликање, давател на здравствена заштита инјектирана специјална боја во една од вашите вени. Ова им помага на вашите садови да се појават на посебен тип на рендген апарат.
Скенирање со вентилација-перфузија на крупен дробови (V/Q): Скенирање VQ на процедени дробови е тест со слика што користи вентилационо (V) скенирање за мерење на протокот на воздух во негативен дробови и скенирање за перфузија (Q) за да се види каде тече крвта во бели дробови. И двете теста за употреба мали и безбедни лекови за да се истакне на машината за скенирање да се види колку добро воздухот и телото се гледа низ бели дробови.

Кога треба да се јавам на мојот лекар?
Искусете се на мозочен удар или белодробна емболија, јавете се на 911 или одете до најблиската соба за итни случаи Ако е можно поскоро.

Ако искусите симптоми на длабока венска болест, јавете се кај вашиот лекар на здравствена заштита што е можно поскоро.