Д-р Катерина Ристоска: Бубрежните заболувања често се развиваат подмолно, со нејасни симптоми – КАКО ДА СЕ ГРИЖИТЕ ЗА ЗДРАВЈЕТО НА ВАШИТЕ БУБРЕЗИ?

Секогаш кога ќе забележите промена на боја на вашата урина, заматеност или меурчиња во неа помислите дека можеби нешто не е во ред со вашите бубрези. Ако имате често мокрење, особено ноќе, ако мокрите крвава урина или мала количина на урина. Ако имате слаб млаз на урина и мокрење со прекини, особено кај мажи во напредната возраст, ако ви се јавуваат отоци околу глуждовите, стапалата, рацете, лицето...

Сериозни знаци на нарушена бубрежна функција може да не се појават се додека бубрезите не почнат да откажуваат: Д-р Катерина Ристоска, специјалист по интерна медицина - супспецијалист по нефрологија

ПИШУВА:
Д-р Катерина Ристоска,
специјалист по интерна медицина – супспецијалист по нефрологија

♦♦♦♦♦♦♦

Симптомите на бубрежно заболување често се слични со многу други вообичаени здравствени проблеми и можат да бидат занемарени во почетокот на болеста. Сериозни знаци на нарушена бубрежна функција може да не се појават се додека бубрезите не почнат да откажуваат. Затоа се смета дека бубрежните заболувања, зависно од основната болест којашто довела до нивно оштетување, често се развиваат подмолно, со нејасни симптоми. Се смета дека само 10 % од заболените со ҳронична бубрежна болест знаат дека истата ја имаат.

Симптомите на бубрежно заболување често се слични со многу други вообичаени здравствени проблеми и можат да бидат занемарени во почетокот на болеста

Како може да знаете дека имате проблеми со бубрезите?

Помислите дека можеби нешто не е во ред со вашите бубрези секогаш кога ќе забележите промена на боја на вашата урина, заматеност или меурчиња во неа. Ако имате често мокрење, особено ноќе. Ако мокрите крвава урина или мала количина на урина. Ако имате слаб млаз на урина и мокрење со прекини, особено кај мажи во напредната возраст. Ако ви се јавуваат отоци околу глуждовите, стапалата, рацете, лицето. Ако сте слабокрвни, имате намален апетит, гадење, повраќање, малаксаност, чувствувате замор, неугоден мирис и вкус во устата. Ако ви се јавува чешање, сува, жолтеникаво-смеѓа боја на кожата, мускулни грчеви. Ако имате висок крвен притисок, којшто тешко се контролира со лекови. Ако имате срцеви аритмии. Кај деца коишто имаат хронична бубрежна болест може да се забележи застој во растот, низок раст или неправилен развој на коските на долните екстремитети.

Покрај намалена количина на сол до 2 г/ден, намален внес на протеини од 0.8-1.0 г/кг ТТ/ден се препорачува умерена физичка активност од 30-60 мин. (шетање, возење велосипед, пливање). Намалување на телесна тежина (обем на струк под 102 см за мажи, под 88 см за жени). Пијте 2-3 литри течност, од кои барем половината вода. Прекин на консумирање алкохол и цигари. Редовно (најмалку еднаш годишно) правете систематски прегледи, кои ќе вклучат проверка на вашите бубрези

Во тој случај вашиот доктор ќе ви направи проверка на крвта преку која ќе определи ниво на креатинин и уреа, гликемија, електролити во неа. Потоа ќе направи проверка на урината за присуство на протеини, крв, леукоцити и гликоза. Ќе ви го провери крвниот притисок и секако ќе ги погледне вашите бубрези на ултразвук. Согласно добиените резултати од направените анализи ќе ви пресмета колкава е гломеруларната функција – ГФР на вашите бубрези, којашто покажува колку вашите бубрези се во состојба да ги излачуваат токсините и вишокот вода од вашето тело.

Помислите дека можеби нешто не е во ред со вашите бубрези секогаш кога ќе забележите промена на боја на вашата урина, заматеност или меурчиња во неа

Кој е најдобриот начин да ги одржите вашите бубрези здрави?

На секој преглед кај вашиот доктор задолжително тестирајте ја вашата урина за присуство на протеини/микроалбумини, гликоза и леукоцити. Еднаш до двапати годишно собирајте 24 часовна урина и определувајте протеини во неа. Раната дијагноза значи и одлагање на прогресијата на бубрежната болест.

Кај деца коишто имаат хронична бубрежна болест може да се забележи застој во растот, низок раст или неправилен развој на коските на долните екстремитети

Кои лица имаат поголема веројатноста да развијат бубрежна болест?

Во болестите коишто доведуваат до бубрежно оштетување покрај ДМ и хипертензијата, спаѓаат и воспалителните заболувања на бубрегот – гломерулонефритите, вродените и наследни заболувања – полицистичната бубрежна болест. Секако и болестите коишто ги блокираат мочните патишта – камчињата, зголемената простата, туморите и карциномите. Затоа од особено значење е раниот скрининг и следењето на болеста.

Се смета дека само 10 % од заболените со ҳронична бубрежна болест знаат дека истата ја имаат

Што можете да направите за да спречите појава на бубрежна инсуфициенција?

Според новите упатства за болни со дијабетес мелитус, микроалбуминуриа и ХББ cut off на крвен притисок е <130/80 mmHg.

Покрај намалена количина на сол до 2 г/ден, намален внес на протеини од 0.8-1.0 г/кг ТТ/ден се препорачува умерена физичка активност од 30-60 мин. (шетање, возење велосипед, пливање). Намалување на телесна тежина (обем на струк под 102 см за мажи, под 88 см за жени). Пијте 2-3 литри течност, од кои барем половината вода. Прекин на консумирање алкохол и цигари. Редовно (најмалку еднаш годишно) правете систематски прегледи, кои ќе вклучат проверка на вашите бубрези.

За сите ваши проблеми со бубрезите ви стојат на располагање специјалисти во Одделот за нефрологија во клиничката болница „Жан Митрев“. Закажете преглед или консултација на 02 3091 484.