Дали е безбедно да се јаде снег?

Ако снегулките се непречени, беспрекорни бели и доаѓаат од горниот слој, обично е безбедно да се препуштите на топка. Снешко, снежни топки, снежни ангели, снежни тврдини - ги користиме меките снегулки за многу работи.

Ако снегулките се непречени, беспрекорни бели и доаѓаат од горниот слој, обично е безбедно да се препуштите на топка. Снешко, снежни топки, снежни ангели, снежни тврдини – ги користиме меките снегулки за многу работи.

И веројатно сте поминале моменти од вашето детство фаќајќи снегулки на јазикот. Но, идејата зад користењето на снегот како кулинарска состојка – помислете на снежни шишарки, топло какао, сладолед – се вжешти во последно време благодарение на неколку познати личности кои ги покажаа своите ладни измислици на социјалните мрежи.

Но, снегот не е само чиста замрзната вода. Како што се формира снегот, тој собира парчиња прашина или полен – и кога паѓа на земјата, собира мали хемиски загадувачи.

Така, додека снегот е елемент со многу забавни зимски апликации, можеби се прашувате, Дали можете да јадете снег?

„Зависи од ситуацијата“, вели овластен асистент лекар, Макс Хадлстон, PA-C.

Пред да започнете да собирате снег за да подготвите вечера или десерт, Хадлстон споделува неколку совети за тоа како да уживате во јадењето снег безбедно.

Кога НЕ треба да се јаде снег
Хадлстон вели дека постојат одредени моменти и ситуации кога треба да ИЗБЕГНЕТЕ да јадете снег. Тие вклучуваат:

Ако е нарушено. Ова го вклучува снегот што е лопата, изоре или одеше по. „Нафтата или гасот од автомобилите може да се излеат на снег“, вели Хадлстон.


Ако е обезбоен (помислете на жолт или црн снег). Можеби изгледа како здрав разум да не се јаде жолт или црн снег, но треба да се повторува. „Првата работа на која помислувате е урината“, вели Хадлстон. „Но, вие исто така не знаете што некој може да фрли на снегот за да предизвика обезбојување“. Правило на палецот: Јадете само беспрекорен бел снег.
Ако е првиот слој снег или првите неколку часа од снег. Како што тие први снегулки удираат на земјата, тие се мешаат со секакви работи кои се веќе на земја, како сол и ѓубриво. А снегот помага да се прочисти воздухот додека паѓа. „Првите снежни врнежи во првите неколку часа содржат повеќе загадувачи од снегот што ќе падне неколку часа подоцна“, споделува Хадлстон.

Размислете каде живеете
Пред да грицкате малку снег, Хадлстон вели дека треба да размислите и каде живеете кога станува збор за безбедноста на снегот.

Ако живеете во голем град како Њујорк или Чикаго, количината на загадување се зголемува благодарение на бројот на автомобили, камиони, автобуси, згради и фабрики. Но, ако живеете во рурална област, воздухот има тенденција да биде почист.

„Количината на загадување што ја испушта градот е многу повеќе од помал град“, објаснува Хадлстон.

Тоа не значи дека оние што живеат во голем град никогаш не можат да јадат снег. Само треба да бидете свесни за вашата околина и да бидете дополнително внимателни за тоа од каде го добивате снегот.

Дали јадењето снег ве дехидрира?
Можеби мислите дека одговорот е не. Бидејќи снегот е направен од замрзнати водени кристали, тој треба да биде хидратантен, нели? Но, не толку брзо, вели Хадлстон.

„Вие ја користите енергијата за да го стопите тој снег во форма за пиење. Користите повеќе енергија за да го стопите тој снег со топлината од вашето тело“, објаснува тој. „Секоја хидратација што ја добивате од јадење или пиење снег не е толку голема колку енергијата што ја користите за да го стопите. Така, со текот на времето, ако трошите големо количество снег, теоретски, може да ве дехидрира“.

Друга работа што треба да размислите е дали јадењето снег може да ви даде хипотермија. Ако играте во дворот и прикрадете неколку снегулки, треба да бидете добро. Но, хипотермијата може да влезе во игра ако зависите од снегот како извор на хидратација.

„Помислете на некој кој е во режим на преживување во дивината или нема друга опција, веќе сте излезени на студ“, вели Хадлстон. „Конзумирањето големи количини снег може да ја намали вкупната телесна температура“.

Нека врне снег
Значи, дали е безбедно да се јаде снег? Во мали количини, снегот може да биде безбеден за јадење и забавно зимско сеќавање. Само погрижете се да ја испитате областа и проверете дали снегот е:

Невознемирено.
чисто бело.
Горниот слој на снег.
И кога се сомневате, избегнувајте да јадете снег од таа област. Но, што се однесува до Хадлстон, сè додека снегот во неговиот двор ги исполнува сите горенаведени критериуми, тој ќе се препушти на замрзнатото задоволство.

„Кога моето дете сака да јаде снег, секогаш се сеќавам на времето кога јадев снег како мал“, раскажува тој. „Ќе јадам снег со нив и само ќе уживам“.