Дали е опасно да се заспие со мокра коса?!

Да настинете сигурно нема, но еве зошто легнување со мокра коса може да биде опасно:

Температурите се екстремно високи, па легнувањето со мокра коса изгледа како логична опција за разладување во врелите летни ноќите. Но дали со оваа навика всушност се доведувате во опасност?! Да настинете сигурно нема, но еве зошто легнување со мокра коса може да биде опасно:

  • Косата ќе ви стане сува, кршлива и безживотна.
  • Лошо ќе спиете и постојано ќе имате чудно чувство околу главата и вратот, како да ви е нешто ладно. Така е затоа што главата се лади, нешто слично како кога излегувате од капење во море, езеро…
  • Постои опасност да ви се вкочани вратот.

  • Ризикувате да си го ослабете имунитетот.
  • Првутот ви се смешка, бидејќи тој се развива во влажно опкружување.
  • Постои ризик од губење и опаѓање на косата.
  • Перниците може да бидат извор на бактерии, а влагата создава идеални услови.
  • Ризикувате да имате почести главоболки.
  • И на крај, можеби најбаналниот проблем наутро ќе загубите многу повеќе време да ја скротите косата.

Вреди ли да ризикувате после сите овие причини?!