Дали и како миењето заби штити од срцеви болести

Лицата кои ги мијат забите барем три пати дневно на тој начин го намалуваат ризикот од срцева слабост за 12 отсто  

Неодамно истражување на група корејски научници укажало на дополнителната важност од добра забна хигиена. Имено, научниците од Сеулскиот универзитет во траење од 10 години спровеле истражување во кое ја испитувале повзраноста на оралната хигиена и срцевите проблеми, следејќи ја здравствената состојба на 161 000 испитаници, на возраст од 40 до 79 години. Испитаниците пред почетокот на истражувањето на покажувале симптоми нити на атријална фибрилација ниту срцеви слабости. Авторите на студијата на крајот дошле до заклучок дека лицата кои ги мијат забите барем три пати дневно на тој начин го намалуваат ризикот од срцева слабост за 12 отсто.

Претходни истражувања веќе укажале на тоа дека лошата хигиена на забите доведува до присуство на бактерии во крвта кои предизвикуваат воспаленија во организмот. Овие запаленија го зголемуваат ризикот од атријална фибрилација и срцеви слабости. Со добра редовна хигиена на забите се намалува брокот на бактерии во плакот (биофилмот) меѓу непцата и забвите и на тој начин се спречува тие да доспеат во крвта.