ДАЛИ И ВИЕ СТЕ МЕЃУ НИВ: Четири опасни симптоми на рак што повеќето луѓе ги игнорираат

Доколку било кој од наведените проблеми сте ги имале подолго од четири недели, задолжително поразговарајте со вашиот матичен лекар.

Постојат неколку клучни симптоми на рак на панкреас што не би смеело да се игнорираат, предупредува британското Здружение за рак на панкреас. Стручњаците предупредуваат дека е важно што побрзо да се побара помош со оглед на тоа дека овој тип на рак најчесто се открива кога веќе е предоцна.

КЛУЧНИТЕ СИМПТОМИ НА КОИ ТРЕБА ДА ОБРНЕТЕ ВНИМАНИЕ СЕ:

  • Болка во грбот
  • Дигестивни проблеми (губење на апетит, дигестивни тегоби и мачнина се често кај лицата со рак на панкреас. Овие симптоми често се јавуваат која болеста влијае на способноста на лицето да ја дигестира храната и ги апсорбира хранливите материи. Тие може да се појават и кога туморот ги блокира или ги забавува редовните дигестивни процеси. Многу пациенти со рак на панкреас имаат пролив, запек или двете).
  • Болка во стомачната шуплина (болка во стомакот или во средината на грбот може да биде предизвикана од тумор. Во зависност од неговата положба и големина, туморот може да притиска нерв, ограни во близина на панкреасот и да го блокира дигестивниот тракт).
  • Губење на телесна тежина (губењето на телесна тежина може да биде предизивкано од нецелосна дигестија поради ракот или од самиот рак – туморна кахексија, која значајно влијае на процесор на лекување и стапката на преживување. Губењето на тежина предизвикано од рак е проблем што влијае на начинот како телото ги користи калориите и протеините. Може да предизвика да телото согорува повеќе калории од вообичаено, да ги разгради мускулите и да го намали апетитот).

Доколку било кој од наведените проблеми сте ги имале подолго од четири недели, задолжително поразговарајте со вашиот матичен лекар.