Дали имате сексуална анксиозност? Прочитајте си ги симптомите.

Анксиозноста може да влијае на секој дел од вашиот живот, вклучувајќи го и вашиот сексуален живот. Анксиозноста за сексуалните перформанси, вклучително и чувството на страв и нелагодност, може да предизвика проблеми со поврзувањето со партнерот и доживувањето задоволство. Сосема е нормално да имате одреден стрес кога станува збор за секс, но огромните негативни чувства може негативно да влијаат на врската. Прочитајте за да дознаете за сексуалната анксиозност, вклучувајќи симптоми, начини да се справите и многу повеќе

Анксиозноста може да влијае на секој дел од вашиот живот, вклучувајќи го и вашиот сексуален живот. Анксиозноста за сексуалните перформанси, вклучително и чувството на страв и нелагодност, може да предизвика проблеми со поврзувањето со партнерот и доживувањето задоволство.

Сосема е нормално да имате одреден стрес кога станува збор за секс, но огромните негативни чувства може негативно да влијаат на врската. Прочитајте за да дознаете за сексуалната анксиозност, вклучувајќи симптоми, начини да се справите и многу повеќе.

Што е анксиозност?
Анксиозноста може да биде краткотрајна реакција на стрес или хронично (долгорочно) нарушување. Може да имате чувства на страв, немир, напнатост и нелагодност ако сте вознемирени. Анксиозноста може да има влијание врз тоа како се однесувате и размислувате. Вознемирените мисли може да траат долги периоди, поради што избегнувате работи во кои обично уживате.

Што е сексуална анксиозност?
Сосема е нормално да чувствувате одредена вознемиреност кога станува збор за секс. Дури 25% од луѓето кои се идентификуваат како мажи и 16% од луѓето кои се идентификуваат како жени доживуваат сексуална анксиозност. Може да развиете вознемирени чувства за еден специфичен аспект на сексот или неколку работи за него.

Сексуалната анксиозност може да влијае на кој било дел од циклусот на сексуален одговор, вклучувајќи го возбудувањето, желбата и оргазмот. Може да избегнувате одредени видови на сексуална активност или да се плашите да не ве фатат додека има секс, на пример.

Симптоми на сексуална анксиозност
Вашето тело може да покаже знаци на сексуална анксиозност преку симптоми како што се:

Удар или забрзано чукање на срцето
Неможност да се има или да се одржи ерекција
Чувство на вртоглавица
Болен секс
Скратен здив
Потење
Проблеми со возбудување
Причини
Не е сосема јасно што предизвикува анксиозност, но факторите како генетиката и стресот може да го зголемат вашиот ризик.

Негативните чувства и мисли може да резултираат со сексуална анксиозност. Можеби се плашите дека нема да можете сексуално да настапувате и да имате негативна слика за телото и самосвест. Некои луѓе може да развијат сексуална анксиозност како резултат на претходни сексуални искуства.3

Прегледот објавен во 2016 година покажа дека консумирањето порнографска содржина може да доведе до нереални очекувања за сексот. Истражувачите забележале дека луѓето може да развијат сексуална дисфункција ако искуствата од реалниот живот не ги исполнуваат тие перцепции.

Како анксиозноста може да влијае на вашиот сексуален живот
Разбирањето како вашето расположение влијае на другите делови од вашиот живот е првиот чекор за да ја добиете потребната помош. Еве неколку знаци дека анксиозноста може да влијае на вашиот сексуален живот.

Намалена самодоверба
Луѓето со сексуална анксиозност може да имаат недостаток на самодоверба, вклучително и чувство на самосвесност за нивните тела и како изгледаат. Фокусирањето на себе и на тоа како изгледате може да ви го одвлече вниманието од сексуалната активност, што ќе ви го отежне возбудувањето.

Може да доживеете недостаток на самодоверба поради чувството дека сте сексуално неспособни. Размислувањето за тоа колку добро ќе се претставите може да ви го одвлече вниманието и од сексуалната активност.

Тешкотии со оргазам
Сексуалната анксиозност може да влијае на вашата способност да постигнете оргазам. Една студија објавена во 2018 година покажа дека грижата може да го ограничи сексуалното возбудување и колку често доживувате оргазам.6

Анксиозноста и другите ментални здравствени состојби, исто така, може да предизвикаат еректилна дисфункција. Тие физички промени, заедно со вознемирените мисли, можат да ја променат вашата свест за сексуалната стимулација и да го спречат оргазмот.

Избегнување на интимност
Може да има моменти кога сексуалната анксиозност ве спречува да бидете блиски со вашиот партнер. Сексот може да ве натера да внимавате на вашиот партнер или да се плашите од самиот секс, на пример, ако развиете анксиозност од претходен напад или траума. Разговорот со давател на грижа за ментално здравје може да ви помогне да се чувствувате поудобно со сексуалната активност.

Ниско либидо
Вознемирените чувства може да го намалат вашиот сексуален нагон. Чувството на преоптоварување може да ги преземе вашите мисли и да ве спречи да бидете расположени за секс.

Одредени лекови кои ја третираат анксиозноста исто така може да предизвикаат ниско либидо. Некои од главните несакани ефекти на антидепресивите, на пример, се неможноста за секс и намалената сексуална желба.

Намалена комуникација со партнерите
Комуникацијата е од суштинско значење кога станува збор за секс. Студијата објавена во 2019 година покажа дека паровите кои не зборуваат за сексуални и несексуални грижи може да имаат поголема веројатност да имаат проблеми поврзани со сексот отколку оние кои го прават тоа.

Можеби има работи што ве спречуваат да разговарате за нивото на удобност, потреби и желби кога станува збор за сексот. Секое искуство што го имате поврзано со постоечки сексуални проблеми може да ги зголеми вознемирените чувства. Тие чувства, како резултат, може да го отежнат разговорот со партнерот за секс.

Справување со сексуалната анксиозност
Сексуалната анксиозност може да исчезне сама по себе. Вознемирените чувства може да станат преголеми во некои случаи и негативно да влијаат на врската. Неопходно е да се справите со секоја нелагодност што ја чувствувате за сексот и да ги отстраните лажните верувања дека не можете да го задоволите вашиот партнер.

Еве неколку начини да се справите со сексуалната анксиозност:

Комуницирајте: Имајте на ум дека да бидете искрени е начин потенцијално да го подобрите вашиот сексуален живот. Зборувањето за какви било флаширани чувства може да биде олеснување. Може да разговарате со вашиот партнер или да се консултирате со давател на ментално здравје.
Вежбајте внимателност: Фокусирајте се на моментот, вклучувајќи ги желбите, потребите и желбите на вашите и на вашиот партнер. Оваа самосвест може да спречи негативните мисли да ве одвлечат од сексуалната активност.
Реконструирајте ги негативните мисли: Негативните мисли, како што е „Нема да го задоволам мојот партнер“, може да ги засилат вознемирените чувства. Обидете се да ги замените тие мисли со позитивни слики и само-разговор.
Обидете се со техники за релаксација: тие вклучуваат длабоко дишење, мускулна релаксација и јога. Може да пробате некои од тие техники, како што е длабоко дишење, додека се занимавате со различни сексуални активности.

Поддршка на некој со сексуална анксиозност
Можете да му помогнете на вашиот партнер ако има сексуална анксиозност. Важно е да бидете отворени за комуникација и да ги сфаќате работите бавно. Охрабрете го вашиот партнер да помогне во зајакнувањето на неговата самодоверба без да го притискате премногу брзо.

Обидете се да се фокусирате на сексуалните активности во кои и двајцата уживате и во кои ви е удобно. Намалете го притисокот од постигнување оргазам и наместо тоа интимно поврзете се со вашиот партнер. Градењето сигурност и доверба може да ја подобри нивната самодоверба и да ја намали сексуалната анксиозност.

Анксиозноста, која предизвикува чувства на страв или грижа, може да се појави во постапки, чувства и мисли. Вознемирените мисли можат да влијаат на многу делови од вашиот живот, вклучувајќи го и вашиот сексуален живот. Се чувствувате како да не можете да разговарате со партнерот за вашите желби или немате доверба во вашето тело за време на сексот. Разговорот со давател на ментално здравје може да ви помогне да ја надминете сексуалната анксиозност.