Дали имате здраво срце? Тест од 30 секунди ја открива вистинската состојба

Проблемите со работата на срцето не доаѓаат секогаш со јасни знаци на предупредување. И додека е клучно редовно да се оди на прегледи, можете и дома да направите одличен тест кој ја открива состојбата на срцето.

За овој тест ви е потребeн еден малку поголем пластичен сад, доволно голем за да може да ги собере вашите дланки. Во садот ставете што е можно постудена вода, а не е лошо и да додадете неколку коцки мраз. Потоа, потопете ги двете дланки во водата и оставете ги потопени точно 30 секунди. Тоа ќе ви помогне да дознаете како крвта реагира во контакт со студот.

Ако врвовите од вашите прсти поцрвенат, тоа е добра вест бидејќи значи дека срцето и циркулацијата се сосема здрави. Од друга страна, доколку вашите прсти побледат или добијат сина или виолетова нијанса, можно е да имате проблеми со циркулацијата.

Во овој случај можете да пробате да ги загрете или масирате рацете за да се врати нормалната боја. Ако тоа не се случи брзо, време е да посетите лекар. Особено ако при тестот почувствувате краток здив, главоболка, болка во градите, прекумерно потење, вкочанетост во рамената, нозете, дланките, прстите, петите, вртоглавица…