Дали летото е рај за развој на полните болести?!На кои туристички дестинации имате најголема шанса да фатите полна болест?

Причините за високиот број на случаи во овие земји вклучуваат недостаток на сексуална едукација, ограничен пристап до здравствени услуги и тестирање, како и културни и социјални фактори кои можат да придонесат кон помалку безбедно сексуално однесување и недостаток на кондом употреба​

Да, летото може да биде погоден период за развој и пренесување на полово преносливи болести (ППБ). Еве неколку фактори кои придонесуваат за ова:

1. Зголемена социјална интеракција

 • Патувања и одмори: Летото е време кога многу луѓе патуваат и се на одмор, што често води до зголемена социјална интеракција и можности за нови сексуални партнери.
 • Фестивали и настани: Летните фестивали и настани привлекуваат многу луѓе, што може да доведе до зголемени шанси за интимни односи.

2. Опуштеност и намалена внимателност

 • Алкохол и дроги: Летните забави и излегувања често вклучуваат алкохол и други супстанци кои можат да ја намалат внимателноста и да зголемат ризичното сексуално однесување.
 • Променета рутина: Луѓето често се поопуштени и повеќе спонтани за време на летните одмори, што може да води до помалку внимателност во врска со користење на заштита.

3. Климатски услови

 • Топлина и влажност: Високите температури и влажност можат да создадат средина која е погодна за развој на бактерии и вируси.

4. Помалку облека

 • Бикини и костими за капење: Луѓето често носат помалку облека за време на летото, што може да доведе до поголема интимност и близина.

Превенција и заштита

 • Користење на кондоми: Секогаш користете кондом за време на сексуален однос за да ја намалите можноста за пренесување на ППБ.
 • Редовни прегледи: Одете на редовни медицински прегледи за проверка на полово преносливи болести.
 • Информираност и едукација: Бидете информирани за ризиците и начини за превенција на ППБ.
 • Вакцинација: Разгледајте ја можноста за вакцинација против некои ППБ, како што е хуман папилома вирус (HPV).

Превенцијата и свесноста се клучни за одржување на сексуалното здравје во текот на целата година, а особено за време на летото кога ризиците можат да бидат зголемени.

Највисоките стапки на полово преносливи болести (ППБ) се пријавени во следниве туристички дестинации:

 1. Јужна Африка – Со највисоки стапки од 37,272 случаи на 100,000 луѓе.
 2. Боцвана и Лесото – Со стапки од 34,105 и 32,472 на 100,000 луѓе, соодветно.
 3. Бермуда – Има 32,364 случаи на 100,000 луѓе, и покрај своето богатство.
 4. Бразил и Габон – Со стапки од 31,745 и 31,451 на 100,000 луѓе, соодветно.
 5. Барбадос и Порто Рико – Со стапки од 30,968 и 30,910 на 100,000 луѓе.

Овие дестинации се забележани поради високата преваленца на ППБ, што укажува на потребата за зголемени ресурси и мерки за превенција​.

Во Европа, неколку земји се истакнуваат со високи стапки на сексуално преносливи болести (СПБ). Според Европскиот центар за превенција и контрола на болести (ECDC), највисоки стапки на СПБ се забележани во следниве земји:

 1. Исланд – Има највисоки стапки на хламидија и хепатитис B и C.
 2. Русија – Има високи стапки на повеќе СПБ, вклучувајќи хламидија, сифилис, и хепатитис.
 3. Норвешка, Шведска, Финска, Данска – Овие нордиски земји забележуваат значително зголемување на стапките на гонореја и хламидија во последните неколку години.

Во медитеранските земји како Франција, Шпанија, и Италија, најчестиот пријавен СПБ е ХИВ, додека во централна Европа, особено Германија и Полска, најчестиот пријавен СПБ е хепатитис C​.

Овие статистики се резултат на зголемена детекција и тестирање, како и промени во сексуалното однесување, што вклучува повеќе необезбедени сексуални контакти и честа промена на сексуалните партнери.

На Балканот, земјите со највисоки стапки на полни болести (ПБ) вклучуваат Романија, Бугарија, и Србија. Според податоците од Светската здравствена организација (СЗО), овие земји пријавуваат значително повисоки инциденти на ПБ во споредба со другите балкански земји. Романија и Бугарија имаат повисоки стапки на инфекции како што се хламидија, гонореја и сифилис. Србија, исто така, се соочува со пораст на случаи на овие болести, особено помеѓу младите луѓе и туристите кои посетуваат популарни туристички дестинации.

Причините за високиот број на случаи во овие земји вклучуваат недостаток на сексуална едукација, ограничен пристап до здравствени услуги и тестирање, како и културни и социјални фактори кои можат да придонесат кон помалку безбедно сексуално однесување и недостаток на кондом употреба​