Дали маникирот со гел е безбеден? Што треба да знаете за ризикот од рак на кожата на рацете и ноктите

Сјајни, издржливи, отпорни и идеални за маскирање на несовршеностите на ноктите, маникирите со гел станаа редовен дел од рутините за убавина на многу луѓе. Но, на гел-лакот му е потребна ултравиолетова светлина за да се стврдне, што ја зголемува загриженоста за ризикот од рак на кожата кога рацете, кутикулите и ноктите се редовно изложени на УВ зраци кои можат да бидат помоќни од сонцето.

Сјајни, издржливи, отпорни и идеални за маскирање на несовршеностите на ноктите, маникирите со гел станаа редовен дел од рутините за убавина на многу луѓе. Но, на гел-лакот му е потребна ултравиолетова светлина за да се стврдне, што ја зголемува загриженоста за ризикот од рак на кожата кога рацете, кутикулите и ноктите се редовно изложени на УВ зраци кои можат да бидат помоќни од сонцето.

А новата студија, објавена во Nature Communications на 17 јануари 2023 година, ги надополнува овие грижи бидејќи откри дека зрачењето што го емитуваат УВ-сушачите за лакови може да ја оштети ДНК и да предизвика мутации во човечките клетки.

LED светилките сè уште испуштаат УВ зраци
Некои салони користат УВ ламби за нокти за лекување на лакот; други користат LED светилки. Жените можеби мислат дека LED уредите ја прескокнуваат или минимизираат ултравиолетовата светлина, но тоа е голема погрешна назив, вели д-р Крис Адигун, дерматолог во Чапел Хил, Северна Каролина, кој е специјализиран за нарушувања на ноктите и кој придонесе во стручни совети за безбедноста на маникир со гел. за Американската академија за дерматологија.

„Геловите се масовно популарни на национално ниво. Тие ја катапултираа индустријата за салони за нокти во друга стратосфера на приходи“, изјави Адигун.

„На геловите, по дефиниција, им е потребна изложеност на UVA за да се полимеризираат. Значи, ако нема УВ-зраци, нема гел маникир“.

Овде е грижата: УВ зраците се најмутагениот опсег на должина на брановите од УВ спектарот, продирајќи во кожата подлабоко од УВБ зраците и играат улога во развојот на рак на кожата и предвременото стареење на кожата, како што се брчките и дамките од сонце.

За да се зацврсти гелот-лак, луѓето ја ставаат раката под светилка која емитува УВА зраци некаде од 30 секунди до неколку минути, во зависност од типот на уредот.

LED светилките имаат многу пократко време на стврднување, но тоа е затоа што УВА зраците што ги испуштаат се многу поинтензивни од обичните УВ ламби или дури и од сонцето, рече Адигун. Тие се толку моќни што таа не знаеше како ќе се споредат со изложеноста на ултравиолетово зрачење на луѓето кога се на отворено.

Дали неколку минути под ламба за нокти може да го зголемат ризикот од рак на кожата?
„Теоретски да, бидејќи знаеме дека изложеноста на УВА зраци го зголемува ризикот од рак на кожата и мора да имате изложеност на УВА за да  исушите маникир со гел“, истакна Адигун, додавајќи дека постои особена загриженост за изложеноста на маникир со гел што се зголемува со текот на времето. Некои жени одат на секои две недели.

„Но, дали навистина ја докажавме таа врска? Дали ја имаме докажано таа причина и последица? Ние не.”

Студијата од 2023 година во Nature Communications нуди нова причина за загриженост. Истражувачите од Универзитетот во Калифорнија во Сан Диего користеле три различни клеточни линии – од луѓе и глувци – и ги изложиле на УВ фен за нокти. Смртта на клетките, оштетувањето и мутациите на ДНК беа забележани и по акутно изложување (дефинирано како две сесии од 20 минути во еден ден) и хронично изложување (дефинирано како 20 минути на ден во три дена) на уредот, објавија истражувачите.

Марија Живагуи, постдокторски научник и прв автор на студијата, вели дека повеќе не добива маникир со гел откако ги видела резултатите.

„Почнав да користам маникир со гел периодично неколку години“, објаснува таа во изјавата. „Откако го видов ефектот на зрачењето што го емитува уредот за сушење гел-лак врз клеточната смрт и дека тој всушност мутира клетки дури и по само една 20-минутна сесија, бев изненаден. Сфатив дека ова е многу алармантно и решив да престанам да го користам. тоа.”

Важно е да се запамети дека оваа студија не обезбедува директни докази за зголемен ризик од рак кај луѓето, напишаа авторите. Ова се експериментални резултати со користење на модели на клеточни линии ин витро, кои не совршено го имитираат она што се случува кај луѓето во реалниот живот, па затоа се потребни долгорочни студии, забележуваат тие.

Сепак, овие наоди заедно со претходните истражувања „силно сугерираат дека зрачењето што го емитуваат УВ-фен за нокти може да предизвика рак на раката и дека фен за нокти со УВ-лак, слично на солариумите, може да го зголемат ризикот од ран почеток на рак на кожата. “, пишуваат авторите.

Истражувањата продолжуваат во оваа област, но бидејќи маникирите со гел се прилично нови и може да бидат потребни децении за да се развие рак на кожата, целосната слика можеби нема да биде јасна некое време.

Долготрајната изложеност на УВ ламби за нокти може да има потенцијал да го зголеми ризикот од рак и стареењето на кожата предизвикано од УВ, покажа студија од 2013 година.

Еден труд од 2014 година предупреди дека подолгото време на изложеност доведува до зголемен потенцијал за оштетување на кожата, но заклучи дека ризикот за развој на рак е мал.

Во друг труд се профилирани две жени кои редовно биле изложени на УВ зраци за нокти и развиле сквамозен карцином на прстите и рацете.

Што се однесува до меланомот на ноктите, се смета дека изложеноста на УВ не е важен фактор на ризик бидејќи матрицата на ноктите е под кожата. Но, една студија од 2017 година откри дека некои меланоми на ноктите содржат мутации со УВ потпис, што ги изненади експертите во оваа област.

„Она што кажува ова е дека едноставно не знаеме и дека навистина не можеме да заклучиме со сигурност дека меланомот на ноктите нема никаква врска со изложеноста на УВ“, рече Адигун.

Како да се заштитите:
Адигун нагласи дека не е „анти-гел“ и дека сè уште можете да направите маникир со гел сè додека ја заштитувате вашата кожа.

Најдобар начин е да ги покриете рацете и прстите со облека што има рејтинг UPF (ултравиолетовиот заштитен фактор), без разлика дали е тоа ракавица со отсечени врвови, кошула или шал, рече таа. Уредникот во стилот на ДЕНЕС, Боби Томас покажа ракавици специјално дизајнирани за оваа намена кои можете да ги купите.

Американската академија за дерматологија, исто така, препорачува да нанесете крема за сончање со широк спектар со заштитен фактор 30 или повисоко на вашите раце пред да направите гел маникир. Адигун сè уште претпочиташе физичка обвивка наместо крема за сончање бидејќи не е јасно колку е ефективно средството за сончање во блокирањето на интензивните УВА зраци што се емитуваат од некои од светилките.

Имајте предвид дека постојат многу лекови кои можат да ја зголемат вашата чувствителност на УВ светлина, како што е доксициклин, орален антибиотик. Луѓето кои ги земаат овие лекови мора да бидат дополнително внимателни за да ја заштитат својата кожа за време на маникир со гел за да избегнат пликови или изгореници на рацете.

Размислете за традиционалниот лак за нокти и резервирајте гел за посебни прилики.

Адигун, исто така, препорачува да одите на одмор со лак барем еднаш на неколку месеци за да можете да ги видите вашите природни нокти и да ги прегледате за абнормалности, како темни вертикални линии, што може да биде симптом на меланом, црвенило и воспаление. Исто така, проверете го просторот под вашите нокти за да бидете сигурни дека ноктот не се одвоил од креветот на ноктите.

Прашокот за натопување може да биде алтернатива за маникир со гел и не бара УВ светлина.

ЦЕЛАТА СТАТИЈА:ТУКА