Дали може да имате апнеја(р’чење) при спиење и да не го знаете тоа?

Дали може да имате апнеја при спиење и да не го знаете?Се проценува дека 90% од луѓето со апнеја при спиење не ни знаат дека ја имаат. Еве што да барате. Колку често размислувате за квалитетот на вашето дишење додека спиете? Најверојатно не размислувате. Но, можеби е време да размислите - особено ако се разбудите чувствувајќи се  заморени.

Дали може да имате апнеја при спиење и да не го знаете?Се проценува дека 90% од луѓето со апнеја при спиење не ни знаат дека ја имаат. Еве што да барате. Колку често размислувате за квалитетот на вашето дишење додека спиете? Најверојатно не размислувате. Но, можеби е време да размислите – особено ако се разбудите чувствувајќи се  заморени.

Апнеја при спиење е „грубо недоволно препознатлива“ состојба на дишење која го зголемува ризикот од срцев удар, мозочен удар и други сериозни здравствени последици. Се проценува дека 85% до 90% од луѓето со апнеја при спиење не знаат дека ја имаат.

Во меѓувреме, истражувањата покажуваат дека бројот на луѓе со дијагностицирана апнеја при спиење продолжува да расте, што влијае на:

10% од мажите на возраст од 30 до 49 години и 17% од мажите на возраст од 50 до 70 години.
3% од жените на возраст од 30 до 49 години и 9% од жените на возраст од 50 до 70 години.
Тоа е загрижувачки тренд кој може да ве држи будни ноќе. За да ви помогнеме да спиете полесно, ајде да дознаеме повеќе за состојбата и да разговараме за решенијата со специјалистот за медицина за спиење, Ненси Фолдвари-Шефер, DO, MS.

Што се случува за време на апнеја при спиење?
Во наједноставните објаснувања, престанувате да дишете.

Опструктивната ноќна апнеја (најчестиот тип на апнеја при спиење) се јавува кога вашите горни дишни патишта се стеснуваат или се блокираат на задниот дел од грлото, што го намалува или дури го запира протокот на воздух во белите дробови.

За среќа, дежурниот рефлекс за преживување на вашето тело е обучен да започне кога ќе ви се намали кислородот. Тој одговор за заштеда на денот резултира со тоа што се будите доволно за да продолжите со дишењето, објаснува др. Фолдвари-Шефер.

Луѓето со умерена до тешка апнеја при спиење може да имаат 15 или повеќе од овие епизоди на час. Накраткото будење е подобро отколку да не дишете, се разбира… но исто така не е одлично за мирен и ресторативен сон.

Знаци дека можеби имате апнеја при спиење
Ако вашата апнеја при спиење е тешка, може да се разбудите ноќе со вдишување воздух и да се чувствувате како да се гушите. (Ако го делите креветот со некого, тој може да ви каже дека е прилично страшно да ве гледате како спиете.)

‘Рчењето често е показател за апнеја при спиење. „Не сите што ‘рчат имаат апнеја при спиење, но ‘рчењето е обично првиот забележлив симптом”, споделува д-р. Фолдвари-Шефер.

Но, знаците на апнеја при спиење не се очигледни само за време на спиењето. Замор, намалени перформанси на работа или училиште и промени во расположението се поврзани со апнеја при спиење. Утринските главоболки се исто така вообичаени. Може да имате и проблеми со сексот.

Жените и луѓето на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) често имаат посуптилни симптоми, кои обично вклучуваат замор и често се припишуваат на депресија. „На жените може да им треба и една деценија подолго од мажите за да добијат дијагноза на апнеја при спиење“, вели д-р. Фолдвари-Шефер.

Кој обично добива апнеја при спиење?
Секој на која било возраст може да доживее апнеја при спиење, но некои групи или околности ја прават состојбата поверојатна. Листата вклучува:

Стегнатите дишни патишта за време на спиењето стануваат почести бидејќи мускулите на грлото природно слабеат со текот на времето. Зголемувањето на случаите на апнеја при спиење од 1990 година е поврзано со стареењето на бејби бумерите.
Вишокот тежина. Дополнителните маснотии околу вратот може да ги компресираат дишните патишта додека спиете. „Епидемијата на дебелина“ исто така придонесе за зголемување на дијагнозите на апнеја при спиење, вели др. Фолдвари-Шефер.
Секс. Пред 50-годишна возраст, апнеја при спиење е почеста кај мажите и кај луѓето на кои им е доделен маж при раѓање (AMAB). Јазот меѓу мажите и жените (луѓе AMAB или AFAB) се намалува подоцна во животот.
Етничка припадност. Апнеја при спиење е почеста кај азиската, црната и шпанската популација.
Големи крајници кои ги попречуваат вашите дишни патишта.
Генетика. Семејна историја на апнеја при спиење е присутна во околу 25% до 30% од случаите.
Пиењето алкохол и спиењето на грб исто така може да ја влошат состојбата, забележува др. Фолдвари-Шефер.

Ризици од апнеја при спиење
Игнорирањето на апнеја при спиење може да има последици.

„Нетретираната апнеја го зголемува ризикот од мозочен удар, срцев удар и висок крвен притисок“, вели д-р. Фолдвари-Шефер. „Ако имате атријална фибрилација, апнеја при спиење ги удвојува шансите за повторување. Ако имате срцева слабост, тоа го зголемува ризикот од прием во болница“.

Апнеја при спиење може да ве остави и уморни и раздразливи, зголемувајќи го ризикот од сообраќајни несреќи, повреди поврзани со работа и несреќи. Децата со апнеја при спиење може да имаат потешкотии да се фокусираат на училиште.

Во светот, луѓето со опструктивна апнеја го оценуваат нивниот квалитет на живот полошо на секој мерлив начин.

Наоѓање решенија за апнеја при спиење
Апнеја при спиење е многу излечива штом ќе се идентификува. Таму влегуваш.

„Лесно е да заборавите да ги истакнете симптомите на апнеја при спиење на вашиот годишен преглед, но најдобро е да му кажете на вашиот лекар за нив“, советува др. Фолдвари-Шефер. „Инаку, апнеја при спиење може да се пропушти многу, многу години.

За да видите дали имате апнеја при спиење, вашиот давател на здравствена заштита најверојатно ќе земе историја на спиење и ќе нареди студија за спиење. Во некои случаи, може да бидете упатени до специјалист за медицина на спиење или центар за спиење.

Златниот стандард за третман на апнеја при спиење е позитивен притисок во дишните патишта (ПАП). Овој метод користи специјализирани уреди за да го зголеми воздушниот притисок во вашите дишни патишта, што ги одржува отворени за да можете да дишете.

Шансите се дека сте слушнале за машина за континуиран позитивен притисок во дишните патишта (CPAP), еден од многуте уреди што се користат за лекување.

„Но, постојат повеќе форми на ПАП терапија и широк спектар на маски“, појаснува др. Фолдвари-Шефер. „Пациентите со потешкотии да го толерираат постојаниот проток на воздушен притисок честопати претпочитаат терапија со автоматско или двониво ПАП и им треба помош со опциите за маски“.

Други начини на лекување вклучуваат:

Губење на тежина.
Употреба на перница за тело или уред за положба за да се промовира спиењето на ваша страна.
Орални апарати кои ја унапредуваат вашата долна вилица напред.
Операција за отстранување на крајниците.
Стимулација на хипоглосалниот нерв.
Во крајна линија
Повеќето луѓе поминуваат една третина од денот на спиење. Не потценувајте колку е витално тоа време за вашата севкупна благосостојба.

Young woman bored with her boyfriend snoring

„Спиењето е исто толку важно за добро здравје како исхраната и вежбањето“, вели др. Фолдвари-Шефер. „Потребен ни е сон за да ја вратиме секоја клетка во нашето тело. Ако го занемариме, ќе настрада некој аспект од нашето здравје“.