Дали обичниот сапун може да биде лош за вашата кожа

Сапунот може да биде лош за вашата кожа, особено за кожата на лицето. Во зависност од производот што го користите, вашата дневна рутина за миење лице може да ги отстранува нештата што и се потребни на вашата кожа за да биде здрава.

Сапунот може да биде лош за вашата кожа, особено за кожата на лицето. Во зависност од производот што го користите, вашата дневна рутина за миење лице може да ги отстранува нештата што и се потребни на вашата кожа за да биде здрава.

Оваа статија разгледува што прави обичниот сапун, зошто не е добар за вашата кожа, зошто течните средства за чистење се подобри и како можете да исчистите без да го оштетите лицето.

Како функционира сапунот
Сапуните во тврда форма и течните сапуни, како и други видови средства за чистење на лицето се дизајнирани да ја отстранат нечистотијата и маслата од кожата. Тие го прават тоа со хемикалии наречени сурфактанти, кои:

1.Ги насапунува и ги раствора нечистотиите и маслото за да може водата полесно да ги измие;
2.Ги отстранува мртвите клетки на кожата од епидермисот (најнадворешниот слој на кожата)
3.Се поврзува и со прекумерно хидратираните здрави протеини, правејќи ги да отекуваат со вишок вода
4.Им овозможува на состојките на сапунот полесно да навлезат во подлабоките слоеви на кожата. Тоа може да звучи пожелно за „длабоко чистење“, но води до проблеми.

Сурфактантите делуваат како детергенти, средства за влажнење, средства за пенење, кондиционери и емулгатори. Тие се во сапуни, средства за чистење лице, лосиони, парфеми, шампони и многу други производи за коса и тело.

Негативните ефекти на конвенционалниот сапун
Сурфактантите се широко поделени во две категории: сурфактанти базирани на сапун и синтетички сурфактанти базирани на детергент (познати и како синдети, скратено од синтетички детергент).

Производите како што се течни средства за чистење на лицето,  се сметаат за подобри за вашата кожа. Посебно проблематични се сурфактантите на база на сапун.

Може да ја исуши вашата кожа и да предизвика брчки
Сурфактантите базирани на сапун може да бидат лоши за вашата кожа. Тие можат:

Предизвикуваат сувост, црвенило и иритација
Го отстрануваат природниот навлажнувачки фактор на кожата (NMF)
Ја поткопуваат функцијата на природната бариера на кожата
Кога кожната бариера е загрозена, таа им дозволува на токсините, бактериите и другите нездрави материи да навлезат подлабоко во кожата, каде што можат да направат долгорочна штета.

Во тие подлабоки слоеви, сурфактантите базирани на сапун доаѓаат во контакт со нервните завршетоци и предизвикуваат одговор од имунолошкиот систем. Тоа доведува до воспаление, чешање и иритација.

Може да го оштетат микробиомот на кожата
Вашата кожа природно е домаќин на различни:

Бактерија
Вируси
Габи
Други микроби
Тие го сочинуваат она што се нарекува микробиом на кожата. Некои од овие микроби се штетни (патогени), но – за здрава кожа – повеќето од нив се корисни.

Една работа на корисните микроби е да ги контролираат штетните патогени. Тие го прават тоа така што ја одржуваат кожата кисела.

Сурфактантите во обичните сапуни ја намалуваат киселоста на вашата кожа и убиваат многу добри бактерии. Тоа им овозможува на лошите да процветаат.

Корисните бактерии исто така ја вклучуваат и исклучуваат активноста на имунолошкиот систем на кожата. Кога тие се исцрпени, имунолошкиот систем може да не реагира на инфекција, воспаление и оштетување.

Во основа, кога микробиомот е надвор од рамнотежа, вашата кожа не може да се заштити или да заздрави.

Може да ги влоши состојбите на кожата
Акните и егземата се две вообичаени кожни заболувања кои може да се влошат кога ќе го миете лицето со сапун. Дел од причината лежи во здравјето на микробиомот на вашата кожа, но и другите дејства на сурфактантите базирани на сапун играат улоги.

Акни

Кај акните, фоликулите на влакната на кожата се затнуваат со масла и мртви клетки на кожата. Тоа доведува до појава на мозолчиња. Можеби изгледа контраинтуитивно, но отстранувањето на маслата и влагата од вашата кожа може да ги влоши акните.

Тоа е затоа што, кога ќе ги отстраните природните масла од вашата кожа, таа реагира со зголемување на производството на масло за да го надомести изгубеното. Повеќе производство на масло значи повеќе акни.

Егзема

Егземата (исто така наречена атопичен дерматитис) е воспалителна состојба на кожата. Симптомите вклучуваат:

Сува, чешачка кожа
Осипи
Лушпести закрпи
Плускавци
Инфекции на кожата
Овие симптоми се резултат на ослабената кожна бариера (површината на кожата), која би требало да ги држи работите надвор од подлабоките слоеви.

Correct hand washing.

Сурфактантите во сапунот може да го оштетат тој веќе чувствителен дел од кожата, што ја влошува егземата.

Придобивките од течните средства за чистење
Најдобрите „сапуни“ за вашата кожа воопшто не се традиционалните сапуни. Течните средства за чистење на лицето и миењето на телото обично се подобри од сапун од две главни причини:

Тие имаат тенденција да имаат ниво на pH (киселост) што е поблиску до нивото на вашата кожа
Тие често вклучуваат навлажнувачи (омекнувачки), кои се добри за вашата кожа
Емолиентите делуваат така што ја задржуваат водата на површината на вашата кожа и ги прават клетките способни да задржат повеќе вода. Тоа помага вашата кожа да изгледа и да се чувствува здрава.

Овие придобивки се важни за кожата на лицето, особено ако вашата кожа е сува или чувствителна.

Како да го измиете лицето
Важно е како го миете лицето, дури и ако сте избрале течно средство за чистење кое е подобро за вашата кожа отколку сапун. Сепак, не е комплицирано. Само следете ги овие три чекори:

Користете топла вода. (Топлата вода предизвикува сувост.) Не ја натопувајте кожата долго време, бидејќи тоа може да ја отстрани влагата.
Тапкајте ја кожата сува наместо силно да ја триете. Нежното третирање на вашата кожа и помага да ја задржи својата природна мекост, еластичност и влажност.
Додадете лесен слој навлажнувачки крем или лосион, особено по топла бања или туш. Размислете за еден со фактор за заштита од сонце (SPF), кој може да помогне да се спречи оштетувањето на вашата кожа од сонцето.

Сурфактантите во сапун се цврсти за вашата кожа, предизвикувајќи сувост и иритација, исфрлајќи го микробиомот на кожата од рамнотежа и придонесуваат за состојби на кожата како акни и егзема.

Синдетните сурфактанти во течните средства за чистење се подобри за вашата кожа. Кога се миете, користете ги овие производи со топла вода, исушете ја кожата и користете хидратантен крем.