Дали пиењето алкохол влијае на крвниот притисок?

Пиењето премногу алкохол може да го подигне крвниот притисок на нездрави нивоа. Пиењето повеќе од три пијалоци во едно седење привремено го зголемува крвниот притисок. Повтореното прекумерно пиење може да доведе до долгорочно зголемување на крвниот притисок.

Пиењето премногу алкохол може да го подигне крвниот притисок на нездрави нивоа. Пиењето повеќе од три пијалоци во едно седење привремено го зголемува крвниот притисок. Повтореното прекумерно пиење може да доведе до долгорочно зголемување на крвниот притисок.

За да разберете колку алкохол е премногу, може да биде корисно да ги знаете дефинициите за прекумерно пиење.

Прекумерното пиење се дефинира како четири или повеќе пијалоци во рок од два часа за жени и пет или повеќе пијалоци во рок од два часа за мажи.

Умерено пиење е до една пијачка дневно за жени, две за мажи.

Тешка употреба на алкохол се дефинира како повеќе од три пијалоци дневно за жени, четири за мажи.

Обилните корисници на алкохол кои го намалуваат умереното пиење може да го намалат својот врвен број при отчитување на крвниот притисок (систолен притисок) за околу 5,5 милиметри жива (mm Hg) и нивниот долен број (дијастолен притисок) за околу 4 mm Hg.

Ако имате висок крвен притисок, избегнувајте алкохол или пијте алкохол само во умерени количини. За здрави возрасни лица, тоа значи до еден пијалок дневно за жени и до два пијалоци дневно за мажи.

 

Еден пијалок е 355 милилитри пиво, 148 милилитри вино или 44 милилитри дестилирани жестоки пијалаци со отпорност на 80.

 

Имајте на ум дека алкохолот содржи калории и може да предизвика зголемување на телесната тежина. Зголемувањето на телесната тежина е фактор на ризик за висок крвен притисок. Алкохолот може да комуницира со одредени лекови за крвен притисок. Тоа може да влијае на нивото на лекот во телото или да ги зголеми несаканите ефекти.