Дали псоријазата е заразна?-сè што треба да знаете за псоријазата

Псоријазата предизвикува симптоми како што се лушпеста, сува или чешање на кожата. Не постои лек, но идентификувањето на вашите предизвикувачи, земањето лекови и правењето промени во животниот стил може да ви помогне да управувате со симптомите.

Псоријазата предизвикува симптоми како што се лушпеста, сува или чешање на кожата. Не постои лек, но идентификувањето на вашите предизвикувачи, земањето лекови и правењето промени во животниот стил може да ви помогне да управувате со симптомите.

Што е псоријаза?

Псоријазата е хронична автоимуна состојба која предизвикува брзо таложење на клетките на вашата кожа. Оваа акумулација на клетки предизвикува лупење на површината на вашата кожа.

Воспалението и црвенилото околу лушпите се прилично чести. Типичните псоријатични лушпи се белузлаво-сребрени и се развиваат во дебели, црвени дамки. Сепак, на потемни тонови на кожа, тие исто така може да изгледаат повеќе како виолетови, темно кафеави со сиви лушпи. Понекогаш, овие закрпи ќе пукаат и ќе крварат.

Псоријазата е резултат на забрзан процес на производство на кожата. Типично, клетките на кожата растат длабоко во вашата кожа и полека се издигнуваат на површината. На крајот, тие паѓаат. Типичниот животен циклус на клетка на кожата е 1 месец. Кај луѓето со псоријаза, овој производствен процес може да се случи за само неколку дена. Поради ова, клетките на кожата немаат време да паднат. Оваа брза хиперпродукција доведува до таложење на клетки на кожата.

Вагите обично се развиваат на зглобовите, како што се лактите и колената. Сепак, тие може да се развијат каде било на вашето тело, вклучувајќи ги:

раце
стапалата
вратот
скалпот
лице

Поретки типови на псоријаза влијаат на:

нокти
устата
областа околу гениталиите
Според една студија објавена во 2021 година, околу 7,5 милиони возрасни Американци на возраст од 20 години и постари имаат псоријаза – стапка на преваленца од 3 проценти (појава на состојба). По раса и етничка припадност, стапките на преваленца се:

3,6 отсто од белите луѓе
3,1 отсто од нехиспанците, вклучувајќи ги и мултирасните луѓе
2,5 отсто од азискиот народ
1,9 проценти од шпанците, вклучително и мексиканските Американци
1,5 отсто од црнците
Најчесто се поврзува со неколку други состојби, вклучувајќи:

дијабетес тип 2
воспалителна болест на цревата
срцева болест
псоријатичен артритис
анксиозност
депресија
Кои се различните видови на псоријаза?
Постојат пет типа на псоријаза:

Псоријаза на лушпи
Псоријазата на флеки-лушпи е најчестиот тип на псоријаза.

Американската академија за дерматологија (ААД) проценува дека околу 80 до 90 проценти од луѓето со оваа состојба имаат псоријаза на  лушпи. Тоа предизвикува црвени, воспалени дамки на светли тонови на кожата и виолетова или сивкава боја или потемни кафени дамки на кожата со боја – што го отежнува дијагностицирањето кај луѓето со боја.

Овие дамки често се покриени со белузлаво-сребрени лушпи или плаки и често се потешки на кожата со боја. Овие наслаги најчесто се наоѓаат на лактите, колената и скалпот.

Гутарна псоријаза
Гутатната псоријаза најчесто се јавува во детството. Овој тип на псоријаза предизвикува мали розови или виолетови дамки. Најчестите локалитети за абдоминална псоријаза ги вклучуваат торзото, рацете и нозете. Овие точки ретко се дебели или подигнати како псоријаза на плаки.

Пустуларна псоријаза
Пустуларната псоријаза е почеста кај возрасните. Предизвикува бели, пликови исполнети со гној и широки површини со црвена или виолетова боја – во зависност од тонот на кожата – воспалена кожа. Може да се појави како поинтензивна виолетова боја на потемни тонови на кожата. Пустуларната псоријаза обично е локализирана на помали делови од вашето тело, како што се рацете или стапалата, но може да биде широко распространета.

Инверзна псоријаза
Инверзната псоријаза предизвикува светли области на црвена, сјајна, воспалена кожа. Закрпи на инверзна псоријаза се развиваат под пазувите или градите, во препоните или околу кожните набори во гениталиите.

Еритродермична псоријаза
Еритродермичната псоријаза е тежок и многу редок вид на псоријаза, според Националната фондација за псоријаза.

Оваа форма често покрива големи делови од вашето тело одеднаш. Кожата изгледа речиси изгорена од сонце. Лушпите кои се развиваат често се вадат на големи делови или листови. Не е невообичаено да имате треска или да се разболите многу од оваа форма на псоријаза.

Овој тип може да биде опасен по живот, па затоа е важно веднаш да закажете состанок со здравствен работник.

Кои се симптомите?
Симптомите на псоријазата се разликуваат од личност до личност и зависат од типот на псоријаза што ја имате. Областите на псоријаза може да бидат мали како неколку снегулки на вашиот скалп или лактот, или да го покријат поголемиот дел од вашето тело.

Најчестите симптоми на плакета псоријаза вклучуваат:

подигнати, воспалени дамки на кожата кои се појавуваат црвени на светла кожа и кафеава или виолетова на темна кожа
белузлаво-сребрени лушпи или плаки на црвените дамки или сиви лушпи на виолетови и кафени дамки
сува кожа која може да пукне и крвари
болка околу закрпи
чувство на чешање и печење околу закрпи
дебели, продлабочени нокти
болни, отечени зглобови
Не секој човек ќе ги доживее сите овие симптоми. Некои луѓе ќе доживеат сосема различни симптоми ако имаат поретко тип на псоријаза.

Повеќето луѓе со псоријаза минуваат низ „циклуси“ на симптоми. Состојбата може да предизвика сериозни симптоми за неколку дена или недели, а потоа симптомите може да се исчистат и да бидат речиси незабележливи. Потоа, за неколку недели или ако се влоши со вообичаен предизвикувач на псоријаза, состојбата може повторно да се разгори. Понекогаш, симптомите на псоријаза целосно исчезнуваат.

Кога немате активни знаци на состојбата, можеби сте во „ремисија“. Тоа не значи дека псоријазата нема да се врати, но за овој временски период, вие сте без симптоми.

Дали псоријазата е заразна?
Псоријазата не е заразна. Не можете да ја пренесете состојбата на кожата од едно на друго лице. Допирањето на псоријатична лезија на друго лице нема да предизвика развој на состојбата.

Важно е да се едуцирате за состојбата, бидејќи многу луѓе мислат дека псоријазата е заразна.

Што предизвикува псоријаза?
Лекарите не се јасни што предизвикува псоријаза. Сепак, благодарение на децениското истражување, тие имаат општа идеја за два клучни фактори:

генетика
имунолошкиот систем
Имунолошки систем
Псоријазата е автоимуна состојба. Автоимуните состојби се резултат на тоа што вашето тело се напаѓа. Во случај на псоријаза, белите крвни зрнца познати како Т-клетки погрешно ги напаѓаат клетките на вашата кожа.

Општо земено, во телото, белите крвни зрнца се распоредени за да ги нападнат и уништат бактериите кои напаѓаат и да се заштитат од инфекции. Овој погрешен автоимун напад предизвикува претерување на процесот на производство на клетки на кожата. Забрзаното производство на клетки на кожата предизвикува пребрзо развивање на нови клетки на кожата. Тие се туркаат на површината на кожата, каде што се натрупуваат.

Ова резултира со наслаги кои најчесто се поврзуваат со псоријаза. Нападите на клетките на кожата предизвикуваат и појава на црвени, воспалени области на кожата.

Генетика
Некои луѓе наследуваат гени кои ги зголемуваат шансите за развој на псоријаза. Ако имате член на потесното семејство со оваа состојба на кожата, вие сте изложени на зголемен ризик од развој на псоријаза, според истражувањето објавено во 2019 година.

Прочитајте повеќе за причините за псоријаза.

Дијагностицирање на псоријаза
Може да бидат потребни два теста или прегледи за да се дијагностицира псоријазата.

Физички преглед
Повеќето лекари можат да направат дијагноза со едноставен физички преглед. Симптомите на псоријаза обично се очигледни и лесно се разликуваат од другите состојби кои можат да предизвикаат слични симптоми.

За време на овој преглед, не заборавајте да му ги покажете на вашиот лекар сите области на загриженост. Дополнително, известете го вашиот лекар дали некој од членовите на семејството ја има оваа состојба.

Биопсија
Ако вашите симптоми се нејасни или ако вашиот лекар сака да ја потврди нивната сомнителна дијагноза, тој може да земе мал примерок од вашата кожа. Ова е познато како биопсија.

Биопсиите може да се направат во канцеларијата на вашиот лекар на денот на вашето назначување. Вашиот лекар најверојатно ќе инјектира локален лек за вкочанетост за да ја направи биопсијата помалку болна.

Тие потоа ќе ја испратат биопсијата на кожата во лабораторија за анализа, каде што ќе се испита под микроскоп. Прегледот може да го дијагностицира типот на псоријаза што ја имате. Може да исклучи и други можни нарушувања или инфекции.

Кога ќе се вратат резултатите, вашиот лекар може да побара состанок за да разговара со вас за наодите и опциите за третман.

Предизвикувачи на псоријаза: стрес, алкохол и многу повеќе
Надворешните „предизвикувачи“ може да започнат нов напад на псоријаза. Овие предизвикувачи не се исти за секого. Тие исто така може да се променат со текот на времето за вас.

Најчестите предизвикувачи на псоријаза вклучуваат:

Стресот
Невообичаено висок стрес може да предизвика разгорување. Ако научите да го намалувате и управувате стресот, можете да ги намалите и евентуално да ги спречите изгорениците.

Алкохол
Нарушувањето на употребата на алкохол може да предизвика избувнување на псоријазата. Ако пиете прекумерно, појавата на псоријаза може да биде почеста. Размислувањето за намалување на потрошувачката на алкохол или откажување од пушењето е корисно за повеќе од само вашата кожа. Вашиот лекар може да ви помогне да креирате план за решавање на вашите грижи за употребата на алкохол доколку ви треба помош.

Повреда
Несреќа, исеченица или гребење може да предизвикаат разгорување. Инјекциите, вакцините и изгорениците од сонце исто така може да предизвикаат нова епидемија.

Лекови
Некои лекови се сметаат за предизвикувачи на псоријаза. Овие лекови вклучуваат:

литиум
антималарични лекови
лекови за висок крвен притисок
Инфекција
Псоријазата е предизвикана, барем делумно, од имунолошкиот систем кој погрешно ги напаѓа здравите клетки на кожата. Ако сте болни – можеби имате инфекција – вашиот имунолошки систем може погрешно да изгради имунолошки одговор против себе, покрај неопходната одбрана од инфекцијата.

Ова може да започне уште едно разгорување на псоријазата. Стрептокок грлото е чест предизвикувач.

Еве уште 10 предизвикувачи на псоријаза што можете да ги избегнете.

Опции за третман на псоријаза
Псоријазата нема лек. Третманите имаат за цел:

намалување на воспалението и лушпите
забави растот на клетките на кожата
отстранете ги плаките
Третманите за псоријаза спаѓаат во три категории:

Локалните третмани
Кремите и мастите кои се нанесуваат директно на кожата може да бидат корисни за намалување на блага до умерена псоријаза.

Локалните третмани за псоријаза вклучуваат:

локални кортикостероиди
локални ретиноиди
антралин
аналози на витамин Д
салицилна киселина
хидратантен крем
Системски лекови
Луѓето со умерена до тешка псоријаза и оние кои не реагирале добро на други видови третмани, можеби ќе треба да користат орални или инјектирани лекови.

Многу од овие лекови може да имаат сериозни несакани ефекти и поради таа причина, лекарите обично ги препишуваат за кратки временски периоди.

Овие лекови вклучуваат:

метотрексат
циклоспорин (сандимун)
биолошки средства
орални ретиноиди
Светлосна терапија
Овој третман за псоријаза користи ултравиолетова (УВ) или природна светлина. Сончевата светлина ги убива хиперактивните бели крвни зрнца кои ги напаѓаат здравите клетки на кожата и предизвикуваат брз раст на клетките. И УВА и УВБ светлината може да бидат корисни за намалување на симптомите на блага до умерена псоријаза.

Повеќето луѓе со умерена до тешка псоријаза ќе имаат корист од комбинација на третмани. Овој тип на терапија користи повеќе од еден тип на третман за да ги намали симптомите. Некои луѓе може да го користат истиот третман цел живот. Други можеби ќе треба повремено да ги менуваат третманите ако нивната кожа престане да реагира на третманот што го примаат.

Дознајте повеќе за вашите опции за третман на псоријаза.

Лекови за псоријаза
Ако имате умерена до тешка псоријаза – или ако псоријазата престане да реагира на други третмани – вашиот лекар може да размисли за орален или инјектиран лек.

Најчестите орални и инјектирани лекови кои се користат за лекување на псоријаза вклучуваат:

Биолошки препарати
Оваа класа на лекови го менува вашиот имунолошки систем и ги спречува интеракциите помеѓу вашиот имунолошки систем и воспалителните патишта. Овие лекови се инјектираат или се даваат преку интравенска (IV) инфузија.

Ретиноиди
Ретиноидите го намалуваат производството на клетки на кожата. Откако ќе престанете да ги користите, симптомите на псоријаза најверојатно ќе се вратат. Несаканите ефекти вклучуваат губење на косата и сувост на мукозата.

Луѓето кои се бремени или може да забременат во следните 3 години не треба да земаат ретиноиди поради ризикот од можни вродени дефекти кај неродените деца.

Циклоспорин
Циклоспорин (Sandimmune) го намалува одговорот на имунолошкиот систем. Ова може да ги олесни симптомите на псоријаза. Тоа исто така значи дека имате ослабен имунолошки систем, па може полесно да се разболите. Потенцијалните несакани ефекти вклучуваат проблеми со бубрезите и висок крвен притисок.

Метотрексат
Како циклоспорин, метотрексат го потиснува имунолошкиот систем. Може да предизвика помалку несакани ефекти кога се користи во мали дози. Може да предизвика сериозни несакани ефекти долгорочно. Сериозните несакани ефекти вклучуваат оштетување на црниот дроб и намалено производство на црвени и бели крвни зрнца.

Дознајте повеќе за оралните лекови кои се користат за лекување на псоријаза.

Препораки за исхрана за луѓе со псоријаза
Храната не може да излечи, па дури и да ја лекува псоријазата, но исхраната богата со хранливи материи може да помогне да се намалат симптомите. Овие пет промени во животниот стил може да помогнат да се ублажат симптомите на псоријаза и да се намалат изгорениците:

Губење на било кој вишок килограми
Не е јасно како тежината е во интеракција со псоријазата, но губењето на вишокот тежина исто така може да помогне во правењето третмани поефикасни. Ако сте со прекумерна тежина, работите кон постигнување умерена тежина, може да помогне во намалувањето на сериозноста на состојбата.

Јадење здрава исхрана за срцето
Намалувањето на внесот на заситени масти, кои се наоѓаат во производите од животинско потекло, како месото и млечните производи, може да биде корисно во справувањето со псоријазата.

Исто така, важно е да го зголемите внесот на посни протеини кои содржат омега-3 масни киселини, како што се лосос, сардини и ракчиња. Растителни извори на омега-3, вклучително и ореви, ленено семе и соја, се исто така корисни извори, особено ако барате опции од растително потекло.

Избегнување на предизвикувачка храна
Псоријазата предизвикува воспаление. Одредена храна може да предизвика и воспаление. Избегнувањето на таа храна може да помогне во подобрување на симптомите. Овие храни вклучуваат:

црвено месо
рафиниран шеќер
високо преработена храна
Млечни производи
Пиење помалку алкохол
Потрошувачката на алкохол може да го зголеми ризикот од избувнување. Намалувањето или целосно откажување може да помогне да се намали ризикот. Ако имате нарушување на употребата на алкохол, вашиот лекар може да ви помогне да креирате план за лекување.

Размислувајќи за земање витамини
Некои лекари претпочитаат исхрана богата со витамини наместо витамини во форма на таблети. Сепак, дури и на најздравиот што јаде можеби ќе му треба помош да добие соодветни хранливи материи. Прашајте го вашиот лекар дали треба да земате витамини како додаток на вашата исхрана.

Дознајте повеќе за вашите опции за исхрана.

Живеење со псоријаза
Повремено може да биде предизвик да имате псоријаза, но со правилен пристап, можете да ги намалите изгорениците. Овие три области ќе ви помогнат да се справите на краток и долг рок:

Диета
Губењето на вишокот килограми за да се постигне умерена тежина и исхраната богата со хранливи материи може многу да помогне во олеснување и намалување на симптомите на псоријаза. Ова вклучува исхрана богата со омега-3 масни киселини, цели зрна и растенија.

Исто така, важно е ограничувањето на храната што може да го зголеми воспалението во вашето тело. Овие храни вклучуваат рафинирани шеќери, млечни производи и високо преработена храна.

Разговарајте со вашиот лекар за тоа дали антиинфламаторната диета е соодветна за вас.

Стресот и псоријазата
Стресот може да биде поттик за псоријаза. Учењето да се справите и да се справите со стресот може да ви помогне да ги намалите изгорениците и да ги олесните симптомите. Размислете да се обидете со следново за да ви помогне да го намалите нивото на стрес:

медитација
дневник
дишењето
јога
Емоционално здравје
Луѓето со псоријаза имаат поголема веројатност да доживеат депресија и проблеми со самодовербата, според истражувањето. Може да се чувствувате помалку сигурни кога ќе се појават нови дамки. Можеби е тешко да разговарате со вашата мрежа за поддршка за тоа како псоријазата влијае на вас. Постојаниот циклус на состојбата исто така може да биде фрустрирачки.

Сите емоционални проблеми поврзани со псоријаза се валидни. Поврзувањето со ресурсите за поддршка е важно за справување со нив. Ова може да вклучува разговор со професионалец за ментално здравје или придружување на група за поддршка за луѓе со псоријаза.

Дознајте повеќе за живеење со псоријаза.

Псоријаза и артритис
Помеѓу 30 и 33 проценти од луѓето со псоријаза ќе добијат дијагноза на псоријатичен артритис, според неодамнешните клинички упатства објавени од AAD и NPF.

Овој тип на артритис предизвикува оток, болка и воспаление во погодените зглобови. Најчесто погрешно се меша со ревматоиден артритис или гихт. Присуството на воспалени, црвени или виолетови области на кожата со наслаги обично го разликува овој тип на артритис од другите.

Псоријатичниот артритис е хронична состојба. Како и псоријазата, симптомите на псоријатичен артритис може да доаѓаат и да си одат, наизменично помеѓу избувнување и ремисија. Псоријатичниот артритис исто така може да биде континуиран, со постојани симптоми и проблеми.

Оваа состојба обично ги зафаќа зглобовите на прстите на рацете или нозете. Може да влијае и на долниот дел на грбот, зглобовите, колената или глуждовите.

Повеќето луѓе кои развиваат псоријатичен артритис имаат псоријаза. Сепак, можно е да се развие состојбата на зглобовите без дијагноза на псоријаза. Повеќето луѓе кои добиваат дијагноза за артритис без псоријаза имаат член на семејството кој има кожна болест.

Третманите за псоријатичен артритис може успешно да ги ублажат симптомите, да ја ублажат болката и да ја подобрат подвижноста на зглобовите. Како и кај псоријазата, губењето на вишокот килограми, исхраната богата со хранливи материи и избегнувањето на предизвикувачите, исто така, може да помогне да се намалат појаките на псоријатичен артритис.

Раната дијагноза и план за третман дизајниран за вашата специфична ситуација може да помогне да се намали веројатноста за тешки компликации, вклучително и оштетување на зглобовите.

Дознајте повеќе за псоријатичен артритис.

Статистика за псоријаза
Околу 7,5 милиони луѓе на возраст од 20 години и постари во Соединетите Држави имаат псоријаза.

Псоријазата може да започне на која било возраст, но повеќето дијагнози се јавуваат во зрелоста. Просечната возраст на почетокот е помеѓу 15 и 35 години.

Според Светската здравствена организација (СЗО), некои студии проценуваат дека околу 75 проценти од случаите на псоријаза се дијагностицираат пред 46-годишна возраст. Вториот врвен период на дијагнози може да се случи во доцните 50-ти и раните 60-ти.

Според СЗО, мажите и жените се подеднакво погодени. Псоријазата непропорционално се дијагностицира со поголема стапка кај белите луѓе. Луѓето со боја сочинуваат многу мал дел од дијагнозите на псоријаза. Сепак, псоријазата може да биде недоволно дијагностицирана кај луѓе со боја поради тоа како се манифестира на потемни тонови на кожата.

Имањето член на семејството со оваа состојба го зголемува ризикот од развој на псоријаза, според Националната фондација за псоријаза. Сепак, многу луѓе со оваа состојба воопшто немаат семејна историја. Некои луѓе со семејна историја нема да развијат псоријаза.