Дали пукањето на зглобовите е лошо за вас?

Утврдивме дека правилното пукање на зглобовите нема да ги зголеми или да предизвика развој на артритис. Но, тоа не значи дека нема никакви ризици поврзани со практиката.

Без разлика дали сте вообичаен пукач на зглобовите или се грчите од помислата, веројатно сте слушнале дека пукањето на зглобовите го зголемува или предизвикува артритис во вашите прсти. Но, дали е тоа навистина точно?

Звукот на пукање на зглобовите на прстите сигнализира олеснување за некои, а други ги испраќа да трчаат по ридовите. Без разлика дали сте вообичаен пукач на зглобовите или се  грчите од помислата, веројатно сте слушнале дека пукањето на зглобовите го зголемува или предизвикува артритис во вашите прсти. Но, дали е тоа навистина точно?

Не! Конвенционалната мудрост е погрешна кога станува збор за пукање на зглобовите. Сè додека правилно ги пукате, не ги оштетувате зглобовите.

Разговаравме со ортопедскиот хирург Ким Л. Стернс, доктор по медицина, за да откриеме што всушност се случува кога ќе ги пукнете зглобовите на прстите и дали тоа моментално задоволство доаѓа со долгорочни последици.

Што се случува кога ќе ги пукнете зглобовите?
Според д-р Стернс, со пукање на зглобовите на прстите се ослободува гас – во форма на азотни меури – од просторот околу зглобовите. Звукот се активира додека меурите се компресирани.

„Истражувачите не се сигурни дали звукот што се емитува од пукањето на вашите зглобови е звукот на меурчиња од гас што се формираат или ослободуваат“, забележува д-р Стернс. „Но како и да е, тоа е само гас“.

Ризици и долгорочни несакани ефекти од пукањето на зглобот
Утврдивме дека правилното пукање на зглобовите нема да ги зголеми или да предизвика развој на артритис. Но, тоа не значи дека нема никакви ризици поврзани со практиката.

Како што често се случува, техниката е важна. Не влечете или притискајте со премногу сила и внимавајте на насоката. Брзо ќе знаете дали сте згрешиле затоа што ќе ве боли, а пукањето на зглобовите на прстите не би требало да ве боли.

Ако случајно забележите оток (или ако прстите ви изгледаат искривени), д-р Стернс советува да одите на лекар. Можеби сте повредиле лигаменти или дури сте го дислоцирале прстот.

Додека една студија од 1999 година откри послаби зафати за раце и повеќе отекување на рацете кај крекерите за зглобовите, тие наоди не се држат особено добро во текот на децениите.

И една студија од 2017 година го откри токму спротивното: немаше разлика во јачината на стисокот помеѓу крекерите со зглобови и крекерите без зглобови. Истата студија откри разлика во дебелината на ‘рскавицата на метакарпалната глава – што може да укаже на остеоартритис – но не отиде толку далеку што сугерираше дека тоа го предизвикало пукањето на зглобот.

Иако постојните истражувања за пукањето на зглобовите на прстите се тенки, достапните докази ни кажуваат дека има малку или воопшто долгорочни несакани ефекти за кои треба да се грижиме.

Колку е премногу?
Студијата од 2011 година го разгледа она што тие го нарекоа „години на пукнатини“, за да се види дали количината на пукање на зглобовите со текот на времето може да влијае на нивниот ризик за остеоартритис.

Вестите беа добри: се чини дека количината и времетраењето на пукањето на зглобот не го зголемува (или намалува) ризикот од отекување на зглобовите или остеоартритис.

Дали е тоа добро или лошо за вас?
Напукнувањето на зглобовите не е добро ниту лошо за вас. Тоа е само нешто што луѓето го прават. За некои, тоа се чувствува како единствен начин да се ублажи вкочанетоста. За други, тоа е само навика. Некои луѓе го прават тоа поради бучавата или затоа што е забавно да испратат крекери без зглобови да истрчаат надвор од собата.

Без оглед на вашата причина, бидете сигурни: пукањето на зглобовите на прстите всушност е сè што треба да биде.