Дали сте слушнале за „болеста на стјуардесите“, еве за што станува збор!

За малите мозолчиња околу устата за кои не знаете од каде се појавиле постои име

„Болест на стјуардесите“ е колоквијален термин за периорален дерматитис. Симптомите кои укажуваат на него се црвенило и мозолчиња од усните до брадата. Во ретките случаи црвенилото и мозолчињата можат да се појават на носот или по очите. Периоралниот дерматитис се манифестира низ напнатост или чувство на жештина на лицето.

Причина

Периоралниот дерматитис е вид на реакција на кожата на претерана нега, поточно на интензивно чистење и нанесување креми. Може да се јави и кога често ја менувате козметиката. Погрешната употреба на кремите на база на кортизон и силниот стрес, исто така, се причина за периоралниот дерматитис.

Голем број погодени со овие симптоми се токму жените.  

Зошто денес се нарекува и „болест на стјуардесите“? Стјуардесите во бесцаринските зони најмногу се среќаваат со различни козметички производи.

Решение

Обидете се со нулта терапијазаборавете на сите производи за нега! Во првите неколку дена ќе ви се чини дека ситуацијата е уште полоша затоа што може да дојде до влошување, особено ако сте ставале креми на база на кортизон.

Дерматологот може да ви помогне. Најчесто се препишуваат креми кои содржат антибиотици,  а во потешките случаи се препишуваат и антибиотици.

Дерматолозите нагласуваат дека се потребни до три недели симптомите на периорален дерматитис да се повлечат и после тоа нема да останат никакви белези.Превенција

Обидете се да се воздржите од претерано чистење на кожата и нанесување креми. Ако сте нашле производи кои ви одговараат останете им верни.