Дали сте знаеле дека на жените им треба повеќе сон?!

Девојки ако некогаш ви треба добра причина за подолго да останете в кревет – сега го имате. И тоа со потврда од научниците!

Научниците тврдат дека на жените им се потребни 3 часа повеќе сон отколку на мажите зашто во спротивно би можеле да имаат разни физички и психички последици. Вистината е дека жените го знаеја тоа само некој требаше да им даде потврда.

Професорот Џим Хорне, директор на Центарот за истражување на сонот при Унивезритетот  Loughborough, тврди дека недостатокот на сон кај жените се поврзува со високите нивоа на депресија, непријателско расположение кон околината и разни тегоби. Наведените емоции не се јавиле кај ненаспани мажи. Интересно зарем не?!

Причината за впечатливата разлика меѓу половите кога станува збор за потребата за сон е различната распределба на менталната енергија. Имено, жените имаат тенденција за мултитаскинг, да обавуваат повеќе работи одеднаш. Една од основните функции на спиењето е да му се овозможи на мозокот да се обнови и одмори, токму затоа жените сакаат да го пролонгираат своето одење в кревет.

Исклучок постои кај мажите кои обавуваат мошне сложени работи кои вклучуваат донесување бројни важни одлуки и многу размислување. Тие, пак, имаат потреба од нешто повеќе сон од просечните мажи, но во секој случај повторно помалку од жените.