Дали сте знаеле дека на женското тело, први стареат градите?

Стручњаците укажуваат на тоа дека истражувањето би можело да биде основа за понатамошни испитувања со цел да се открие зошто ризикот од рак на дојка е се поголем со зголемување на бројот на години.

Женските гради стареат први, во однос на остатокот од телото, потврдиле американските научници.

Тоа го воочиле научниците од Универзитетот Калифорнија во Лос Анџелес, кои укажале дека биолошкиот часовник е виновен за прерано стареење на градите, оти работи нерамномерно.

Стручњаците, исто така, наведуваат дека во детството работи најбрзо, додека во 20. години забавува.

Инаку, научниците следеле над 350 маркери и промени на нив во текот на неколку години и дошле до заклучок дека градите во просек стареат побрзо и до две години во однос на остатокот од телото.

Стручњаците укажуваат на тоа дека истражувањето би можело да биде основа за понатамошни испитувања со цел да се открие зошто ризикот од рак на дојка е се поголем со зголемување на бројот на години.