Дали сте знаеле? Понеделник е најлош ден за мерење на вага

Истражувањето дошло до заклучок дека, додека во текот на неделата редовно губиме на телесна тежина, a за време на викендите се дебeлееме.

Научници од Универзитетот Корнел откриле дека телесната тежина е подложна на постојан циклус. Истражувањето дошло до заклучок дека, додека во текот на неделата редовно губиме на телесна тежина, a за време на викендите се дебeлееме.

Причина за тоа, објаснуваат стручњаците, е фактот што за време на викендите најчесто сме дома, опуштени и имаме повеќе време за готвење.  Последица на тоа е да во денот недела се има најголема телесна тежина, додека во петок навечер сме најлесни.

Токму поради тоа, научниците сугерираат дека најточен показател за вистинската вредност на телесната тежина оној што ќе се добие во среда. Во дредина на седмицата вагата ја покажува просечната телесна тежина според која можеме да се ориентираме.

Ова истражување донело уште еден интересен резултат. Имено, колку почесто испитаниците во студијата ја мереле својата телесна тежина, намалиле повеќе килограми.