Дали стиковите и дезодорансите предизвикуваат рак?

Секој што прави мамограм се замолува да не носи дезодоранс или антиперспирант. (Звучи сомнително, нели?) Но, причината за барањето нема никаква врска со потенцијалниот ризик од рак. Наместо тоа, секој алуминиум во производите за пазувите може да се појави како бели дамки на сликите од мамограм и да ја комплицира проценката.

Научно гледано, теориите кои ги поврзуваат дезодорансите со ракот на дојката не го поминуваат тестот за веродостојност.

Ниту еден силен научен доказ не ја поврзува употребата на дезодоранси и антиперспирант со развојот на рак на дојка, објави Националниот институт за рак. Истражувањата покажуваат дека секој согледан ризик не е ништо за … добро, да се пот.

Но, гласините кои предизвикуваат рак продолжуваат да се шират околу производите за лична хигиена кои ги одржуваат пазувите свежи и суви. Значи, да го разгледаме проблемот подетално со онкологот за зрачење Чираг Шах, MD, и медицинскиот онколог Тифани Онгер, MD.

Дезодоранс и рак: Што покажуваат истражувањата
Дали има опсежна студија која ја истражува потенцијалната врска помеѓу ракот на дојката и дезодорансите? Не баш. Американското здружение за рак го опиша истражувањето како „ограничено“.

Но, резултатите од различни студии НЕ покажаа јасна врска помеѓу употребата на дезодоранси и антиперспиранти и ракот на дојката. Д-р Шах и д-р Онгер и двајцата ја нагласуваат оваа точка.

„Ве молиме, чувствувајте се удобно со користење на кој било дезодоранс што сакате да го користите“, вели д-р Онгер.

Што има во дезодорансот?
Шансите се дека не сте одвоиле време да ја прочитате листата на состојки на вашиот дезодоранс или антиперспирант. Но, ако го сторивте тоа, веројатно ќе најдете неколку потенцијални хемиски токсини како што се:

Парабени. Овие конзерванси кои се наоѓаат во многу производи за лична нега можат да имитираат естроген и да го нарушат природното производство на хормони во вашето тело.
Триклосан. Триклосан е класифициран како пестицид, но неговата ефикасност во спречувањето на бактерискиот раст го направила состојка во антибактериски сапуни, пасти за заби, шминка и многу повеќе.
Фталати. Овие пластификатори постојат во многу предмети за домаќинството, иако голем број производи што содржат фталат се отстранети од полиците на продавниците за безбедност на потрошувачите.
Пропилен гликол. Најчесто познат по неговата употреба во антифриз (што звучи загрижувачки), глобалните организации сметаат дека е безбеден за употреба во секојдневната храна, лекови и козметика.
Со оглед на зголеменото внимание на хемикалиите и ризикот од рак, тоа е список што може да предизвика загриженост. Но, како што е наведено, нема убедливи студии кои ги поврзуваат хемикалиите во дезодорансите и антиперспирантите со ракот на дојката.

Прашања за алуминиум
Сега има уште една состојка во антиперспирантите – алуминиум – која привлекува најголемо внимание кога станува збор за ризикот од рак на дојка. (Алуминиумот обично не е во обичен дезодоранс.)

Алуминиумското соединение во антиперспирантот делува да ги затвара каналите за пот во вашите пазуви за потта да не стигне до површината на вашата кожа. Тоа спречува засрамувачките траги од пот да ја затемнат вашата кошула.

Некои веруваат дека оваа трага од алуминиум може да има ефекти слични на естроген ако се апсорбира од вашата кожа на дневна основа. (Студиите велат дека естрогенот може да го поттикне развојот и растот на клетките на ракот на дојката.)

„Но, ништо не покажа дека алуминиумот во вашиот дезодоранс произведува ефекти слични на естроген или предизвикува рак на дојка“, вели д-р Шах.

Зошто не можете да носите дезодоранс за мамографија?
Друг фактор во теоријата за дезодоранс-канцер е следниов: Секој што прави мамограм се замолува да не носи дезодоранс или антиперспирант. (Звучи сомнително, нели?) Но, причината за барањето нема никаква врска со потенцијалниот ризик од рак. Наместо тоа, секој алуминиум во производите за пазувите може да се појави како бели дамки на сликите од мамограм и да ја комплицира проценката.

„Ние само сакаме да спречиме каква било конфузија“, појаснува д-р Онгер.

Алтернативи за дезодоранси
Како што исто така беше забележано, има хемикалии во повеќето дезодоранси и антиперспиранти на полица – и разбирливо е да сакате да ја ограничите вашата изложеност за да го ограничите потенцијалниот ризик од рак.

Достапни се производи за хигиена на пазувите направени од повеќе природни состојки доколку тоа е ваша желба. Некои луѓе дури користат обична сода бикарбона како дезодоранс со оглед на нејзината докажана способност за борба против мирисот.

Но, само затоа што нешто се прогласува за „природно“ не значи дека нема да предизвика проблеми. Внимавајте на било каков вид на избивање, осип или иритација на кожата и разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако тие станат проблематични, сугерира д-р Шах.

Исто така, постои можност да не користите дезодоранс или антиперспирант ако сте загрижени за изложеност на хемикалии или други надразнувачи. (За евиденција, дезодорансите се формулирани за да ги прикријат мирисите. Антиперспирантите се дизајнирани да го спречат потењето.
Гласините дека дезодорансите ги поврзуваат со ризикот од рак на дојка датираат од пред неколку децении. Некои веруваат дека тоа започна со измама преку е-пошта во 1990-тите.

Значи, дали вашиот избор на дезодоранс или антиперспирант навистина треба да се грижите? Најверојатно не.

„Возраста, употребата на хормонска заместителна терапија и семејната историја се едни од најголемите фактори на ризик за рак на дојка“, вели д-р Шах. „Тоа се работи на кои веројатно треба да бидеме повеќе фокусирани кога станува збор за ризикот од рак на дојка“.