Дали туширањето со студена вода е добро или лошо за вашето здравје?

Се тврди дека ладниот туш има многу здравствени придобивки. Додека истражувањата покажуваат дека ладниот туш може да ја подобри циркулацијата, имунитетот и менталното здравје, истражувањето за нивното влијание врз губењето на тежината и здравјето на кожата и косата се уште е во тек.

Добијте ги сите факти, од подобра циркулација до ризици за срцеви заболувања. Известено е дека ладниот туш нуди голем број физички и ментални здравствени придобивки, вклучително и подобрена циркулација, имунитет, енергија, ментална јасност и здравје на кожата и косата. Сепак, за некои луѓе ладното туширање е лоша идеја и може да предизвика здравствени проблеми.

Оваа статија ги разгледува придобивките и недостатоците на ладното туширање и кога топол туш може да биде најдобар.

Како студените тушеви можат да го подобрат здравјето
Се верува дека придобивките од студениот туш произлегуваат од биолошкиот процес познат како хормезис. Хормезата е феномен во кој ниската доза на супстанција која обично го напрега и го оштетува телото при високи дози наместо тоа создава корисен ефект.

Изложеноста на екстремно ладна вода го поттикнува одговорот на телото „бори или бегај“, зголемувајќи го нивото на ендорфин и норадреналин, невротрансмитер кој игра улога во стресот, вниманието и когнитивната функција. Вежбањето и ограничувањата на калориите во исхраната се други примери на хормезис.

Придобивките од ладно туширање
Предложените придобивки од ладното туширање вклучуваат подобрување на циркулацијата, зајакнување на имунитетот, промовирање на губење на тежината, помагање во менталното здравје и многу повеќе. Некои луѓе би можеле да имаат корист од секојдневниот ладен туш, но луѓето со одредени состојби треба да ги избегнуваат.

Некои од придобивките што може да ги има ладниот туш вклучуваат:

Подобрена циркулација
Кога телото доаѓа во контакт со ладна вода, тој реагира со зголемување на протокот на крв до виталните органи во јадрото за да ги заштити и одржува топли, додека го намалува протокот на крв во површинските области на телото. Оваа зголемена циркулација се предлага да биде здрава за телото.

Посилен имунолошки систем
Придобивките од студениот туш врз имунолошкиот систем сè уште се истражуваат. Една студија покажа дека учесниците кои завршиле со топол туш со 30, 60 или 90 секунди од најстудената температура на водата што е достапна најмалку 30 дена, имале значително намалување на болеста што предизвикало отсуство од работа, но не и намалување на целокупните денови на болеста. Истражувачите забележаа дека ова може да сугерира дека студениот туш помогнал да се намали сериозноста на болеста.

Исто така, постојат некои докази дека секојдневното изложување на ладна вода може да ја подобри способноста на телото да се бори со канцерогените тумори. Утврдено е дека повторената стимулација со ладна вода ја намалува фреквенцијата на инфекции и го подобрува квалитетот на животот кај луѓето со хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ).

Дали ладниот туш е добар за вас секој ден?
Не постои истражување за тоа колку често треба да се туширате со ладно, но доколку сте здрави, дневниот ладен туш веројатно е безбеден.

Губење на тежина
Повеќето студии за губење на тежината се фокусирани на потопување во ладна вода, а не на ладен туш. Познато е дека потопувањето во ладна вода, во кое телото е покриено со ладна вода при капење или пливање, го зголемува метаболизмот. Телото го подига метаболизмот во обид да се загрее. Повисокиот метаболизам согорува повеќе калории отколку понискиот метаболизам.
Познато е и дека студените температури ги активираат кафеавите маснотии на телото (кафеаво масно ткиво), кое согорува калории за да се обиде да го одржи телото топло. Дали согорувањето на кафените масти може да помогне во намалувањето на тежината и контролата на шеќерот во крвта сè уште се проучува.

Што е хакирањето со мраз за губење на тежината?
Подобро ментално здравје и расположение.
Познато е дека изложувањето на студ го активира симпатичкиот нервен систем и го зголемува нивото на ендорфин и норадреналин во крвта и мозокот. Редовното ладно туширање може да го зголеми нивото на енергија, со ефекти слични на кофеинот.

Редовното зимско пливање и физичката активност во постудените месеци значително ја намалуваат напнатоста, заморот, меморијата и негативното расположение.  Истражувањата, исто така, покажаа дека потопувањето во ладна вода може да биде ефикасно за ублажување на симптомите на депресија.

Здрава кожа и коса
Ладниот туш ја зголемува циркулацијата и го намалува воспалението, подобрувајќи го здравјето и изгледот на кожата и косата. Студената вода, исто така, ги затегнува порите на кожата.  Иако има многу анегдотски докази за придобивките од ладниот туш за кожата и косата, потребни се повеќе истражувања.

Дали студените тушеви помагаат за опоравување при вежбање?
Утврдено е дека ладното туширање или бањите ја намалуваат перцепцијата за замор после тренинг, ја намалуваат болката во мускулите и го подобруваат опоравувањето на мускулите.  Додека потопувањето во ладна вода се покажало дека има корисни ефекти после тренинг, не се направени многу студии за тоа дали студот тушевите ги нудат истите придобивки.

Недостатоци од ладно туширање
Најголемиот недостаток на ладното туширање е непријатното чувство на студена вода на кожата. Во една студија, 91% од учесниците рекле дека ќе продолжат со секојдневно ладно туширање и покрај непријатноста. Меѓутоа, од тој процент, само 64% всушност се туширале со ладно.

Истражувањата исто така покажаа дека изложувањето на студ може да ја наруши когнитивната функција кај возрасните, што е уште еден недостаток на ладното туширање.

Ризици за состојби на срцето и белите дробови
Ладната вода ги стеснува крвните садови и го зголемува крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Изложеноста на ладна вода може да предизвика аритмии (неправилни отчукувања на срцето) кај пациенти со проблеми со срцето и да предизвика пулмонален едем (кога воздушните кеси во белите дробови се полнат со течност).

Ладниот туш обично не се препорачува за оние со проблеми со срцето или белите дробови, а секој со овие состојби треба да се консултира со лекар пред да се обиде со ладни тушови.

Бременост
Ефектите од студениот туш врз жените кои се бремени не се добро разбрани. Ако сте бремени, најдобро е да избегнувате ладен туш додека не се консултирате со лекар за да утврдите дали тие се безбедни за вас.

Понизок тестостерон
Науката е измешана за ефектите на студената вода врз тестостеронот. Една студија покажа дека потопувањето во ладна вода го затапува одговорот на тестостеронот и цитокините (цитокините им кажуваат на имуните клетки како да функционираат) кај луѓе кои штотуку завршиле вежба со отпор.  Други студии, сепак, откриле дека потопувањето во ладна вода има мало или никакво влијание врз тестостеронот .

Добрите и лошите страни на туширањето со топла вода
Топлите тушеви имаат и добрите и лошите страни. Некои од нив вклучуваат:

Добрите страни:

Олеснување на респираторните симптоми
Намалување на флеките
Релаксирачки мускули
Конс:

Сувост и чешање
Може да ја влоши егземата и другите кожни заболувања
Го зголемува крвниот притисок

Што е подобро: Топол наспроти студен туш?
Дали топол или ладен туш е најдобар зависи од тоа како се чувствувате, какви придобивки барате, па дури и во кое време од денот е.

Ладниот туш може да биде стимулирачки и енергичен, па затоа често се препорачуваат порано во текот на денот. Топлиот или топол туш може да го подобри сонот, што ги прави соодветни за навечер или ноќе.

Ладниот туш го зголемува протокот на крв во јадрото на телото додека го намалува протокот на крв во површинските области, со што се намалува воспалението на зглобовите и кожата. Топол или топол туш ги отвора крвните садови низ телото и може да ја намали болката и заморот во мускулите. 

Некои предлагаат дека можете да ги добиете придобивките од двата туширања со наизменично менување на топла и ладна температура или следење на топол или топол туш со експлозија на ладна вода од 30 до 90 секунди.

Колку долго да се туширате со ладно

За да добиете придобивки од ладното туширање, треба да поминете најмалку 30 секунди во вода помеѓу 50 и 60 степени F. Нема потреба да се туширате долго со ладно – всушност, придобивките почнуваат да се намалуваат по три минути.

За да го ублажите ударот од студената вода, обидете се со следново:

Чувајте го тоа кратко: Кога прво се обидувате да се туширате со ладна вода, настојувајте да поминете не повеќе од 30 секунди под студената вода. Можете да го зголемите времето додека вашето тело се прилагодува.
Олеснување: Наместо да скокате под ладен туш, почнете со топла вода, а потоа постепено прилагодете ја температурата надолу.
Обидете се со контрастни тушеви: Постојат и можни придобивки од земање контрастни тушеви, кои наизменично се менуваат помеѓу топла фаза од две до три минути и студена фаза од околу 15 секунди. Правете го тоа три или четири циклуси и завршете го туширањето со студената фаза.

Резиме
Се тврди дека ладниот туш има многу здравствени придобивки. Додека истражувањата покажуваат дека ладниот туш може да ја подобри циркулацијата, имунитетот и менталното здравје, истражувањето за нивното влијание врз губењето на тежината и здравјето на кожата и косата се уште е во тек.

Главниот недостаток на ладното туширање е тоа што многу луѓе ги сметаат за непријатно. Ладниот туш може да биде опасен и за оние со одредени болести на срцето или белите дробови. Топлото и ладното туширање имаат различни придобивки, така што едното не е подобро од другото.