Дали знаете дека стресот влијае и на кожата?! Еве како:

Кожата е најголемиот човеков орган, а проблемите кои ги забележуваме на неа ни се најдобар показател за внатрешните конфликти. Лосионите и кремите можат да ги решат надворешните кожни проблеми, но не се доволни да го решат проблемот на хормоналниот дисбаланс кој се случува под кожата.

Стресот ги влошува проблемите на кожата. Така, зголеменото ниво на кортизол може да предизвика разни проблеми од акни до брчки. Исхраната и начинот на нега на лицето можат да предизвикаат разни кожни проблеми, но стресот има најголемо влијание на оваа појава.

Иако болестите како што се розацеата или дерматитисот се предизвикани од разно-разни воспаленија, истражувањата потврдиле дека насобраниот стрес повеќе и штети на кожата. Стресот го отежнува природниот баланс, затоа треба да се најде причината и да почне да се одбегнува.

Во случаите на абнормално високо ниво на кортизол кожата може да стане мошне тенка. Дополнителни симптоми на абнормално високо ниво на кортизол се неподносливост на глукоза, слабост во мускулите и ослабен имунолошки систем. Во случај на прекумерен стрес кожата може да ослаби, а со тоа и ризикот од инфекции е поголем. За да го подобрите здравјето на кожата користете производи со глицерин и хијалуронска киселина.